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Bâtard Montrachet 2001 75cl

AOC Grand Cru | Côtes de Beaune | Bourgogne | France
CHF 1’059.40
Évaluations et Scores
89 Par Robert Parker
The 2001 Batard-Montrachet, a spice, white pepper, and pear-scented wine, is broad, supple, and soft. Light to medium-bodied, it offers loads of smoky pears in its supple personality. This wine also has a trace of the “tannic” characteristic found in the Clavoillon and Pucelles. It should be consumed over the next 5-6 years. To Pierre Morey, Domaine Leflaive’s winemaker, “2001 was not an easy vintage, but it made our work that much more interesting. Our vines faced rot, hail, heat (that burned some grapes), cold, then the onset of botrytis, making us sort grape by grape.” He went on to add, “so we knew on August 3rd, the day after the hail storm, that it was a sorting vintage . . . our next surprise was the acid balance, in which we found we had normal tartaric numbers but high malic acid, making the wines difficult to taste. We opted for an extended elevage, to get the noses to express themselves and the bodies to fill out.” According to Morey, all of the domaine’s Puligny parcels were struck by hail, having lost 20% of their production of Folatieres, slightly less in other parcels. Yields, though lower than in both 1999 and 2000, came in between 40 and 45 hectoliters per hectare, after the work on the sorting tables. When I asked Mr. Morey, a deeply honest man, whether he liked the 2001s, he said, “it’s not my favorite vintage of the last 10 years, but an interesting one, I’m intrigued to see how they will age and when they will be at their best.”
Producteur
Domaine Leflaive
La gestion actuelle du Domaine Leflaive est assurée par Brice de La Morandière, arrière petit-fils du fondateur Joseph Leflaive et représentant de la quatrième génération. C’est dans les années 1920 que Joseph a assumé l’énorme responsabilité de replanter, rénover et agrandir les vignes familiales à Puligny-Montrachet. Atteignant sa vitesse de croisière dans les années 1960 et 1970 sous la direction du fils de Joseph, Vincent, le domaine a vu sa réputation exploser grâce à une forte orientation qualitative. Dès lors, ses vins sont devenus extrêmement recherchés. Chaque génération a volé de succès en succès. La fille de Vincent, Anne-Claude, aujourd’hui disparue, a apporté sa pierre à l’édifice en introduisant des pratiques biodynamiques, sublimant encore plus la qualité des vins, déjà considérable. La biodynamie a contribué à faire ressortir les caractéristiques du terroir qui s’expriment à travers des vins équilibrés et structurés. Considéré comme le meilleur producteur bourguignon de blancs, ses vins affichent une clarté et une pureté éclatantes avec une dimension complexe.