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Évaluations et Scores
99 Robert Parker
Not surprisingly, this is another awesome example from the Domaine de la Romanee-Conti. If pure, honeyed thickness and glycerin are what you are looking for, there is not a more concentrated Chardonnay produced in the world. The only thing I have ever seen from the new world that approaches a wine such as this in nectar-like richness were the 1978 and 1980 Chalone, but that winery has now resorted to making much lighter, more commercially-oriented products. There is nothing commercial about this 1989 Montrachet. If you have $500 to spend, here is a bottle that will offer an awesome nose of honeyed, buttery, apple fruit, intertwined with aromas of smoked nuts and toasty new oak. In the mouth, it is almost greasy because of its extraordinary viscosity, thickness, and richness. The finish is explosive, and while the alcohol must be over 14.5%, it cannot be detected because of the wine's phenomenal concentration. This wine may merit a perfect score in 5-10 years, but currently, it is slightly less ethereal than the 1986 was at a similar period in its evolution.
98 Wine Spectator
A powerful, graceful, supple and elegant Burgundy. This cascades its sweet, honeyed, spicy pear and green apple flavors over a silky, beautifully-crafted frame. The finish lingers forever. Sensational already, but try to wait until 1999 or 2000.--Domaine de la Romanée-Conti Montrachet vertical. –HS
Producteur
Domaine de la Romanée Conti
Vous voici en présence du domaine le plus emblématique de Bourgogne, sinon de France voire du monde. Fort du monopole des deux plus grands vignobles – la Romanée-Conti et La Tâche – et d’une collection généreuse de vignes au sein de Vosne-Romanée et au-delà, cette propriété a su s'imposer tout en restant discrète et même modeste. C’est Aubert de Villaine qui dirige le navire - copropriété des familles Villaine et Leroy-Roch-, depuis 1974. Mais les origines de la Romanée-Conti sont bien plus anciennes, remontant au XIIIe siècle, lorsque les premières vignes furent plantées par les moines de Saint-Vivant. La viticulture biologique a été adoptée dans les années 1980, préambule à l’introduction de la biodynamie dans les années 1990. C'est sans doute aussi le domaine le plus célèbre de la région pour la mise en œuvre (depuis toujours) de la fermentation en grappes entières. Cette technique bien établie a été écartée par Henri Jayer, mais a inspiré bien d'autres vignerons ces dernières années. Allen Meadows, sans doute l'expert et critique le plus averti au monde en matière de Bourgogne, n'a décerné une note parfaite qu’à un seul vin - le Romanée-Conti 1945.