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Châteauneuf du Pape Deus Ex Machina 2006 75cl

AOC | Châteauneuf du Pape | Rhône | France
Épuisé

Tous les millésimes

2005 2006 2007
Évaluations et Scores
99 Robert Parker
In 2006, only a handful of other producers in Chateauneuf du Pape hit the heights achieved by Clos St.-Jean with the following wine. The inky/ruby/purple-colored 2006 Chateauneuf du Pape Deus-Ex Machina reveals notes of graphite, roasted meats, figs, plums, blackberries, and smoked herbs. The complex aromatic fireworks are followed by a full-bodied, rich, meaty wine with gorgeous purity, depth, and length. This cuvee should age effortlessly for two decades or more. How Vincent Maurel and Philippe Cambie were able to produce such stupendous wines in 2006 is remarkable. Readers should hasten to buy this wine ASAP! What a remarkable group of wines is emerging from proprietor Vincent Maurel, who works with the genius of Southern Rhone viticulture and winemaking, Philippe Cambie. A succession of superb wines began at this estate in 2003, when it finally began to live up to its superb potential (Clos Saint-Jean is one of the largest holders of top vineyards in Chateauneuf du Pape, with 120 acres, including some of the finest sites for old vine Grenache and Mourvedre). This may well be one of the most exciting addresses not only in France, but in the entire wine world. As the following notes testify, the 2006s are even more profound from bottle than they were from foudre and demi-muids. Moreover, 2007 may be the finest vintage at Clos Saint-Jean since 2003. Readers should keep in mind that Maurel and Cambie have aged the old vine Grenache in old foudres and some 600-liter demi-muids, but the Syrah and Mourvedre components are kept in small barrels. In short, these wines are not to be missed! To reiterate, as mind-blowing as the 2007s are, I believe that along with Clos des Papes and a handful of other domaines, Clos St.-Jean?s 2006s are the wines of the vintage.
95 Wine Spectator
Nearly gushes with raspberry and fig sauce notes, but the ripe, lush fruit is harnessed by a superracy graphite underpinning, which allows notes of mineral, shiso leaf, braised fig and incense to stretch out the long, supersilky finish. Has impressive length and plenty of latent concentration. Best from 2010 through 2030. 540 cases made. ?JM
Producteur
Clos Saint Jean
Le Clos Saint Jean a été créé en 1900 par Edmund Tacussel mais il a fait irruption sur la scène rhodanienne bien plus tard, devenant récemment l’une des vedettes de Châteauneuf-du-Pape. C’est le duo fraternel Pascal et Vincent Maurel qui est aujourd’hui aux manettes ou à sa tête, épaulé par le très talentueux Philippe Cambie, œnologue conseil considéré comme un moteur à l’origine de quelques-uns des plus grands vins de la région (dont Les Cailloux, le Domaine Montpertuis, Le Vieux Donjon et Tardieu-Laurent). Avec l'aide de Philippe, les frères Maurel ont réussi à faire émerger certains des meilleurs crus locaux, leur millésime 2003 attirant l’attention de Robert Parker, ce qui a permis au domaine d’amorcer un nouveau virage. L’exploitation englobe plus de 40 hectares, principalement situés au sud de l'appellation, autour de La Crau, le terroir privilégié de Châteauneuf-du-Pape. Grâce à superficie et à la qualité de son vignoble, le domaine s’est taillé une place parmi les sommités de la région. Sa gamme s’articule autour d’un vin blanc et de cinq rouges déclinés en Châteauneuf-du-Pape : le Clos Saint Jean; La Combe des Fous, issue notamment de vieilles vignes de grenache plantées au début du XXe siècle; le Deus ex Machina (ce qui signifie littéralement « Dieu sorti de la machine » ou de façon plus figurative, un changement de situation qui est le fruit de forces inattendues et extérieures); les Vieilles Vignes; et le Sanctus Sanctorum, un 100% grenache provenant d’une parcelle implantée il y a plus de 100 ans. Dans le dernier cas, il s’agit une production confidentielle, uniquement disponible en magnum.