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Astralis 2006 75cl

McLaren Vale | Australie-Méridionale | Australie
CHF 248.65
Évaluations et Scores
99 Robert Parker
Deep garnet-purple in color, the 2006 Astralis has stunning nose redolent of warm blackberries, meat, toast and charcoal, infused with notes of smoked duck, anise and a slight bit of peat. Though still very youthful, this big, rich, and powerful full-bodied wine has firm yet velvety tannins, a vibrant acid line and is very long on the finish. Drink it now to 2026+. I am grateful to Roman Bratasiuk for presenting me with small verticals from his cellar of some of his greatest vineyard sources for this report, including the Merlot (as an indication that Merlot can do well in Australia!), the Old Vines/Romas Vineyard Grenache and a vertical of the Astralis vineyard Shiraz going back to 1991. Readers should note that the 2011 vintage Clarendon Hills wines are being released a little later than usual and therefore were not available for tasting in time for this report. However, I have been informed that they will be available for tasting very soon and will hopefully make the South Australia report.
98 Wine Spectator
A big wine, but amazingly supple, graceful and pure, offering cascades of wild blueberry, black cherry and plum fruit that play against spices such as cardamom, clove and black pepper. It's all seamlessly integrated with fine tannins and enough creamy oak to complete the picture. Syrah. Drink now through 2020. 500 cases imported. –HS
Producteur
Clarendon Hills
Clarendon Hills se positionne parmi les meilleurs domaines au monde. Fondé en 1990 par l’œnologue de génie Roman Bratasiuk, il a élu domicile à Clarendon en Australie Méridionale. Avec une maîtrise totale de l’ensemble du processus, de la vigne à la bouteille, le domaine élabore des vins qui correspondent au palais raffiné et expérimenté de Bratasiuk. Robert Parker a attiré l’attention du public vers la performance de ce domaine en lui attribuant le prix de « Domaine de l’Année » en 1996. Le critique américain a même qualifié le premier millésime d’Astralis en 1994 de « vin plus massif, plus dense et plus concentré que la cuvée Grange ». Ce 100% syrah n’est ni filtré ni collé, il regorge de fruits mûrs et fait l’objet d’un élevage en chêne français. Cuvée intemporelle, Astralis tranche avec le style régional car il gagne en profondeur et en ampleur avec l’âge. Fleuron de la maison, il est également le plus prisé, sa séduction se trouvant renforcée par son classement parmi les 100 meilleurs vins du siècle. A présent, ce sont les fils de Roman Bratasiuk, Alex et Adam qui perpétuent l’œuvre de leur père, le premier gérant le domaine tandis que le second s’occupe du vignoble. Outre Astralis, ce producteur australien respecté élabore plusieurs rouges, eux aussi exceptionnels, dont des syrah, grenache et cabernet-sauvignon.