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Palmer 2014 600cl

3eme Grand Cru Classé | Margaux | Bordeaux | France
CHF 2’216.05
Évaluations et Scores
95 James Suckling
This really develops wonderfully in the glass starting out earthy with mushrooms and spices and then turns to dark fruit such as blackberries and blackcurrants. Full-bodied, very intense and minerally. Firm and silky tannins and a long, long finish. From biodynamically grown grapes. Drink in 2022.
18 Rene Gabriel
49 % Cabernet Sauvignon, 45 % Palmer, 5 % Petit Verdot. 33 hl/ha. Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Schwer anzugehendes Bouquet, getrocknete Steinpilze, Soyasauce, Amarenasüsse und einen feinen Luftton zeigend. Ich monierte diesen Ton bei Thomas Duroux und wir öffneten ein zweites Muster. Dieses war dann aber genau gleich. Im Gaumen stoffig, viel dunkelmalzige Noten, Korinthenspuren und Darjeelingtee. Noch nie hatte mich ein junger Palmer an einen südlichen Rhônewein erinnert. Das war aber jetzt deutlich der Fall. Im Nachklang kommt aber alles ins Lot, der Wein endet extrem aromatisch mit vielen schwarzen Beeren, Lakritze und einem Hauch von Sommertrüffel. Ich finde da aber - mit meiner Erfahrung von mittlerweile 73 Jahrgängen Palmer - keine Parallelen zu irgendeinem früheren Jahrgang. Es wird - von seiner etwas fordernden Charakteristik her - ein etwas reservierter Klassiker werden. Dieser Palmer wurde das allererste Mal komplett im biodynamsichen Stil hergestellt. Somit wird da ein neues Kapitel eingeläutet und da muss auch ein versierter Degustator (Gabriel) wohl in noch die Bio-Verkostungs-Schule gehen. Potentialwertung: 18/20 2025 – 2050
18 Rene Gabriel
49 % Cabernet Sauvignon, 45 % Palmer, 5 % Petit Verdot. 33 hl/ha. Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Schwer anzugehendes Bouquet, getrocknete Steinpilze, Soyasauce, Amarenasüsse und einen feinen Luftton zeigend. Ich monierte diesen Ton bei Thomas Duroux und wir öffneten ein zweites Muster. Dieses war dann aber genau gleich. Im Gaumen stoffig, viel dunkelmalzige Noten, Korinthenspuren und Darjeelingtee. Noch nie hatte mich ein junger Palmer an einen südlichen Rhônewein erinnert. Das war aber jetzt deutlich der Fall. Im Nachklang kommt aber alles ins Lot, der Wein endet extrem aromatisch mit vielen schwarzen Beeren, Lakritze und einem Hauch von Sommertrüffel. Ich finde da aber - mit meiner Erfahrung von mittlerweile 73 Jahrgängen Palmer - keine Parallelen zu irgendeinem früheren Jahrgang. Es wird - von seiner etwas fordernden Charakteristik her - ein etwas reservierter Klassiker werden. Dieser Palmer wurde das allererste Mal komplett im biodynamsichen Stil hergestellt. Somit wird da ein neues Kapitel eingeläutet und da muss auch ein versierter Degustator (Gabriel) wohl in noch die Bio-Verkostungs-Schule gehen. Potentialwertung: 18/20 2025 – 2050
94 Robert Parker
The 2014 Palmer builds on the promise that it showed in barrel. It is clearly a more understated and nuanced Palmer from winemaker Thomas Duroux this year, but a Margaux with exquisite delineation and precision, hints of blackberry, boysenberry and a touch of pencil box. The palate is medium-bodied with very fine tannin. It feels supple and lithe in the mouth. It will not have the depth and power of the subsequent 2015 Palmer, yet the "flow" is very sensual and the Merlot (45% of the blend) just lends it roundness and a caressing texture. What a beautiful Margaux and I bet it will be deceptively long-lived.
94 Wine Spectator
This has a fresh, energetic feel, with lots of bramble-edged grip pushing the core of raspberry, plum and cherry coulis flavors. The finish is very pure, punctuated by lively floral and iron notes. Flaunts minerality in the end. Best from 2020 through 2035.
94 Robert Parker
The 2014 Palmer builds on the promise that it showed in barrel. It is clearly a more understated and nuanced Palmer from winemaker Thomas Duroux this year, but a Margaux with exquisite delineation and precision, hints of blackberry, boysenberry and a touch of pencil box. The palate is medium-bodied with very fine tannin. It feels supple and lithe in the mouth. It will not have the depth and power of the subsequent 2015 Palmer, yet the "flow" is very sensual and the Merlot (45% of the blend) just lends it roundness and a caressing texture. What a beautiful Margaux and I bet it will be deceptively long-lived.
94 Wine Spectator
This has a fresh, energetic feel, with lots of bramble-edged grip pushing the core of raspberry, plum and cherry coulis flavors. The finish is very pure, punctuated by lively floral and iron notes. Flaunts minerality in the end. Best from 2020 through 2035.
Producteur
Château Palmer

Parmi les vins célèbres de l’appellation Margaux, Château Palmer a toujours occupé une place à part, immédiatement reconnaissable à son étiquette bleu nuit et à son bouquet de fruits, de fleurs, d’épices laissant place en bouche à une texture ronde, puissante et délicate à la fois. Ce caractère s’est forgé au plus profond d’un grand terroir mais aussi grâce à l’audace des personnes ayant dirigé la propriété à travers son histoire. Apparaissant au XVIIe siècle, le domaine n’est devenu « Château Palmer » qu’en 1814 lorsque Charles Palmer, un brillant officier britannique, donne à la propriété son nom et l’impose bientôt avec éclat sur les meilleures tables de Londres. En 1853, les frères Pereire, entrepreneurs et banquiers sous Napoléon III, posent, avec rigueur et passion, les jalons et les structures qui permettront à Château Palmer de s’inscrire dans son temps et dans le célèbre classement de 1855. En 1938, quatre familles de négociants se portent acquéreurs de la propriété lui offrant une longue période de stabilité qui s’illustrera dans d’immenses millésimes. À l’heure actuelle, deux de ces familles président toujours aux destinées de Château Palmer : les Mähler-Besse et les Sichel.