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Malescot Saint-Exupéry 2019 75cl

3eme Grand Cru Classé | Margaux | Bordeaux | France
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Évaluations et Scores
96 Vinous
The 2019 Malescot Saint Exupéry has a well-defined bouquet, although it does not quite possess the intensity that it showed from barrel. Touches of licorice and allspice gently unfold with time. The palate is medium-bodied with sappy black fruit, and lightly spiced with white pepper and clove toward the detailed, persistent finish. This is a serious Margaux that deserves time in bottle.
94 Robert Parker
The 2019 Malescot St. Exupery is generous and expressive, bursting with aromas of cassis, cherries and blackberries mingled with hints of loamy soil, dark chocolate and espresso roast. Full-bodied, broad and muscular, its fleshy core of fruit is framed by succulent acids and ripe, powdery tannins that assert themselves on the finish. This will reward a bit of bottle age with flamboyant drinking.
92 Wine Spectator
Shows steeped plum and cherry fruit flavors that are married to a melted licorice note, with a spine of singed balsam wood through the finish. Offers nice length and harnesses the heat of the vintage well. Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc and Petit Verdot. Drink now through 2034. — JM
Producteur
Château Malescot Saint Exupéry
Troisième Grand Cru Classé avec un passé datant du 17ème siècle, le Château Malescot Saint-Exupéry offre un Margaux relativement mûr et ample. Le domaine doit son nom à deux de ses anciens propriétaires : Simon Malescot, un conseiller royal auprès du parlement de Bordeaux qui a acquis la propriété en 1697, et le Comte Jean-Baptiste de Saint-Exupéry, qui en fut propriétaire de 1827 à 1853. En 1955, cette exploitation de la Rive Gauche, a été cédée à la famille Zuger, et c’est Jean-Luc Zuger qui la dirige depuis 1994. En soixante ans, des investissements importants ont été consacrés au vignoble et à la cave, et ce programme se poursuit aujourd’hui. Au vu des améliorations qualitatives, toujours d’actualité, la devise du château n’a jamais été aussi pertinente : Semper Ad Altum, ou Toujours Plus Haut. L’œnologue conseil du domaine, le légendaire Michel Rolland, y élabore un seul vin, un assemblage de cabernet-sauvignon et de merlot avec une proportion minoritaire de cabernet franc et de petit verdot élevé en barriques et non filtré. En guise de fer de lance du domaine, le Malescot St-Exupéry évolue de façon merveilleuse après avoir été oublié en cave pendant six ou sept ans. A l’issue de cette garde se révèle un vin soyeux et élégant, dont peu de châteaux peuvent se prévaloir à Margaux.