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Clos Fourtet 2003 500cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | France
Épuisé

Tous les millésimes

2000 2001 2003 2004
Évaluations et Scores
18 Rene Gabriel
04: Auffallend dunkle Farbe; violette Reflexe. Mittelgewichtiges Bouquet; Waldbeeren, Kirschen und Edelhölzer, eine Spur kalter Teekrug. Im Gaumen reife Waldbeerenfrucht, schwarze Schokolade, Teakholz, Lakritze und Darjeelingnote, noch leicht rocken in der Adstringenz, aber vom Alterungspotential her einer der beeindruckendsten Weine in St. Emilion. 18/20 2010 – 2022
18 Rene Gabriel
04: Auffallend dunkle Farbe; violette Reflexe. Mittelgewichtiges Bouquet; Waldbeeren, Kirschen und Edelhölzer, eine Spur kalter Teekrug. Im Gaumen reife Waldbeerenfrucht, schwarze Schokolade, Teakholz, Lakritze und Darjeelingnote, noch leicht rocken in der Adstringenz, aber vom Alterungspotential her einer der beeindruckendsten Weine in St. Emilion. 18/20 2010 – 2022
93 Wine Spectator
Superclean with blackberry, violets, dark chocolate and hints of oak. Full-bodied, with layers of ripe tannins and a long, long finish. Gorgeous. Tight and structured. Best after 2009. 3,500 cases made.
93 Wine Spectator
Superclean with blackberry, violets, dark chocolate and hints of oak. Full-bodied, with layers of ripe tannins and a long, long finish. Gorgeous. Tight and structured. Best after 2009. 3,500 cases made.
91 Robert Parker
A blend of 80% Merlot and the rest equally split between Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc, this wine has a dense purple color and a beautifully sweet nose of blackberry and blueberry fruits intermixed with acacia flowers, charcoal, and some subtle oak. The wine is nicely textured, medium-bodied, and very concentrated for a 2006 St.-Emilion, with a certain degree of opulence and sucrosite. This is a beauty, with moderate tannins in the finish. Anticipated maturity: 2013-2027. If you haven’t gotten on the Clos Fourtet bandwagon, now is the time, as demand will certainly increase.<br/>
91 Robert Parker
A blend of 80% Merlot and the rest equally split between Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc, this wine has a dense purple color and a beautifully sweet nose of blackberry and blueberry fruits intermixed with acacia flowers, charcoal, and some subtle oak. The wine is nicely textured, medium-bodied, and very concentrated for a 2006 St.-Emilion, with a certain degree of opulence and sucrosite. This is a beauty, with moderate tannins in the finish. Anticipated maturity: 2013-2027. If you haven’t gotten on the Clos Fourtet bandwagon, now is the time, as demand will certainly increase.<br/>
Producteur
Château Clos Fourtet
Fort d’un emplacement privilégié, aux portes de Saint-Emilion, le Château Clos Fourtet s’érige en vedette invétérée de Bordeaux. Du haut de son terroir argileux sur le plateau calcaire, le vignoble de 20 hectares fait la part belle au merlot, abritant aussi de plus petites parcelles de cabernet-sauvignon et de cabernet franc. Le nom du domaine et sa situation sur les hauteurs s’expliquent par son long passé. La propriété a servi de château fort au Moyen Age, protégeant ainsi la ville. Il se nommait alors le « Camp Fourtet » ou Clos Fourtet. Au début du siècle, Philippe Cuvelier a racheté le domaine, promettant alors de suivre la voie tracée par les anciens propriétaires, animés par une volonté qualitative. Sous l’impulsion de l’œnologue conseil Stéphane Derenoncourt, les vins se sont montrés particulièrement puissants et somptueux au cours de la dernière décennie, la qualité progressant au fil des millésimes. Le grand vin, le Clos Fourtet, est un vin rouge à l’extraction dense et au boisé neuf, illustration véritablement raffinée d’un grand Saint-Emilion. De par son implantation idéale, ce Premier Grand Cru Classé est également considéré comme l’une des meilleures propriétés de la Rive Droite.