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Clos Fourtet 2000 500cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | France
CHF 1’502.60

Tous les millésimes

2000 2001 2003 2004
Évaluations et Scores
18 Rene Gabriel
01: Erstaunlich tiefe Farbe; sattes Violett. Direktes, geradliniges Kirschenbouquet, schwarzer Pfeffer und viel Brombeeren. Saftiger, unerhört fruchtiger Gaumen, eine splendide blau- und schwarzbeerige Fruchtpalette von opulentem Merlot aufweisend, druckvolles Finish. Hier wurde die Frucht vollständig eingefangen. Wird sich in jeder Phase optimal präsentieren. 18/20 2005 – 2016
18 Rene Gabriel
01: Erstaunlich tiefe Farbe; sattes Violett. Direktes, geradliniges Kirschenbouquet, schwarzer Pfeffer und viel Brombeeren. Saftiger, unerhört fruchtiger Gaumen, eine splendide blau- und schwarzbeerige Fruchtpalette von opulentem Merlot aufweisend, druckvolles Finish. Hier wurde die Frucht vollständig eingefangen. Wird sich in jeder Phase optimal präsentieren. 18/20 2005 – 2016
93 Robert Parker
The first offering in what turned out to be a remarkable decade for this property, the 2000 Clos Fourtet was the finest wine produced here in many years, but it was subsequently eclipsed by the 2003, 2005, 2008, and 2009. The dense plum/purple-tinged 2000 exhibits notes of wet rocks, camphor, blackberries, and cassis. Full-bodied with tremendous density, it appears to have shed much of its tannin, and is through its adolescent stage. It should continue to evolve effortlessly for another decade.
93 Robert Parker
The first offering in what turned out to be a remarkable decade for this property, the 2000 Clos Fourtet was the finest wine produced here in many years, but it was subsequently eclipsed by the 2003, 2005, 2008, and 2009. The dense plum/purple-tinged 2000 exhibits notes of wet rocks, camphor, blackberries, and cassis. Full-bodied with tremendous density, it appears to have shed much of its tannin, and is through its adolescent stage. It should continue to evolve effortlessly for another decade.
92 Wine Spectator
Ripe and thickly layered, with boysenberry and fig paste flavors taking the lead, pushed by some hefty ganache and black licorice notes. The finish has an ample roasted apple wood injection holding sway, though there's good underlying cut thanks to a buried chalky minerality. Still seems like this will rely more on extraction in the end.—Blind 2000 Bordeaux retrospective (December 2015). Drink now through 2023. 4,580 cases made. — JM
92 Wine Spectator
Ripe and thickly layered, with boysenberry and fig paste flavors taking the lead, pushed by some hefty ganache and black licorice notes. The finish has an ample roasted apple wood injection holding sway, though there's good underlying cut thanks to a buried chalky minerality. Still seems like this will rely more on extraction in the end.—Blind 2000 Bordeaux retrospective (December 2015). Drink now through 2023. 4,580 cases made. — JM
Producteur
Château Clos Fourtet
Fort d’un emplacement privilégié, aux portes de Saint-Emilion, le Château Clos Fourtet s’érige en vedette invétérée de Bordeaux. Du haut de son terroir argileux sur le plateau calcaire, le vignoble de 20 hectares fait la part belle au merlot, abritant aussi de plus petites parcelles de cabernet-sauvignon et de cabernet franc. Le nom du domaine et sa situation sur les hauteurs s’expliquent par son long passé. La propriété a servi de château fort au Moyen Age, protégeant ainsi la ville. Il se nommait alors le « Camp Fourtet » ou Clos Fourtet. Au début du siècle, Philippe Cuvelier a racheté le domaine, promettant alors de suivre la voie tracée par les anciens propriétaires, animés par une volonté qualitative. Sous l’impulsion de l’œnologue conseil Stéphane Derenoncourt, les vins se sont montrés particulièrement puissants et somptueux au cours de la dernière décennie, la qualité progressant au fil des millésimes. Le grand vin, le Clos Fourtet, est un vin rouge à l’extraction dense et au boisé neuf, illustration véritablement raffinée d’un grand Saint-Emilion. De par son implantation idéale, ce Premier Grand Cru Classé est également considéré comme l’une des meilleures propriétés de la Rive Droite.