99 Robert Parker
Coming out of a relatively dormant state, this 2000 is a spectacular Cheval Blanc. Of recent vintages, I think only the 2009 can give it a run for its money. A blend of 53% Merlot and 47% Cabernet Franc, the wine has a sweet nose of menthol, melted licorice, boysenberry, blueberry, and cassis. A broad wine with compelling purity, a layered texture, and sweet tannin, with hints of coffee and earth in the background, this is by far the best Cheval Blanc since 1990 and before 2009. It is a legend in the making and can actually be drunk now, as the tannins have nearly melted away. This is a beauty with incredibly complex aromatics. Drink it over the next 25-30 years.
19 Rene Gabriel
14: Aus Magnumflaschen bei einem Lunch auf Cheval Blanc. Sehr würzig, fest, immer noch kompakte Gerbstoffe zeigend. Sicherlich noch viel zu jung - aber seine Grösse fraglos zeigend. Hier geht es wohl erst in 10 Jahren los. (19/20). 15: Mittleres Weinrot, sanft aufhellend. Offenes Bouquet, er zeigt einen Hauch von fülligem Caramel, und auch laktische Anflüge, helles Malz und eine beginnende, noch milde Cabernet-Franc-Süsse. Im Gaumen samtig, verloursartige Textur, sehr harmonisch und cremig von A bis Z. Nicht wahnsinnig druckvoll, aber von der Eleganz her eine Sonderklasse darstellend. Er wird wohl vor dem 1998er reif werden. Ich sehr die erste Reife so ab 2020.
93 Wine Spectator
Fresh mineral, berry and earth aromas. Decadent. Full-bodied, yet refined and silky, with a lovely, long finish that goes on and on, with tobacco, berry, cherry and spices. It's not the 1998, but it's very good indeed. Best after 2006. JS