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Canon la Gaffelière 2016 600cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | France
Épuisé
Évaluations et Scores
95 Robert Parker
The 2016 Canon la Gaffeliere is a blend of 55% Merlot, 35% Cabernet Franc and 10% Cabernet Sauvignon (vines organically certified) picked from 26 September to 15 October and matured in 60% new oak. The yield is 42 hectoliters per hectare. This offers one of the most cerebral aromatics that I have encountered from this Saint Emilion estate: mineral-rich red and black fruit, quite edgy, almost flinty in style. I adore the focus of these aromas that are wired directly into the olfactory senses. The palate is very well balanced and governed by the Cabernet component. The black fruit is lifted by some lovely graphite notes that lend it a very Left Bank-like personality. It is fresh, taut and linear with a very persistent finish. Unlike other vintages of Canon la Gaffelière, I feel that this will require four to five years in bottle. As good as the 2015 last year, it might even surpass it.
95 Wine Spectator
This delivers a very fresh, juicy ball of red and black currant preserve flavors laced liberally with bramble, roasted apple wood and sweet tobacco notes. Shows terrific purity, energy and drive, with a piercing echo of minerality through the mouthwatering finish. Best from 2022 through 2038. 6,917 cases made. — JM
Producteur
Château Canon La Gaffelière
Le Château Canon La Gaffelière se situe aux portes sud du village médiéval de Saint-Emilion sur les premiers coteaux calcaires de l’appellation. Le vignoble, d’une superficie légèrement inférieure à 20 hectares, est actuellement dirigé par Stephan von Neipperg, son propriétaire, également à la tête du Clos de l’Oratoire à Saint-Emilion et du Château d’Aiguilhe dans les Côtes de Castillon qui joue indéniablement dans la cour des grands. Canon-La-Gaffelière se classe désormais parmi les fleurons de von Neipperg. Reconnue Premier Grand Cru Classé B, la propriété illustre parfaitement sa nouvelle vision. A l’image de l’ensemble de ses vins, la marque de fabrique de Canon La Gaffelière s’exprime par des vins somptueux et souples, au boisé rigoureusement intégré et des tanins doux et veloutés. Grâce à ce mariage, les vins surprennent par leur accessibilité après seulement trois ou quatre années de garde. Depuis 2014, le domaine est entièrement certifié en bio. Virage amorcé par Stephan, cette avancée repose sur ses efforts sans faille en faveur d’une viticulture et d’une vinification remises au goût du jour. Ce sont là, des éléments décisifs qui contribuent à la réussite globale du château. Le grand vin, Canon La Gaffelière, s’avère élégant, structuré et d’une longueur inaltérable en bouche, quel que soit le millésime.