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Belair Monange 2015 75cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | France
CHF 210.80

Tous les millésimes

1999 2015 2016 2019
Évaluations et Scores
100 James Suckling
Blue fruits, minerals, lavender and licorice aromas are wonderful. Full body and ultra-refined tannins with an integration and refinement that make the wines seamless and beautiful. The powerful tannins hide from you at first, but what structure in the end. It goes on for minutes. Try in 2024.
98 Robert Parker
This perhaps somewhat controversial marriage between the estates of Chateau Belair and Chateau Magdelaine—both Premier Grand Cru Classé Saint-Emilion estates—to form Chateau Bélair Monange hits pay-dirt with this spectacular 2015 release. Composed of 88% Merlot and 12% Cabernet Franc, the medium to deep garnet-purple colored 2015 Belair Monange has the most singular nose of grilled meats, smoked game, iron ore and fallen leaves over a slowly unfurling ripe fruit core of crushed black plums, blackberry preserves and cassis with fragrant touches of star anise and potpourri. Full-bodied, rich and opulent in the mouth, the palate reveals an arresting backbone of exquisitely ripe, very firm tannins and sparks of background acidity lifting and defining the rich, densely packed layers, culminating in an epically long and multifaceted finish. Possessing its own compellingly beautiful signature, this is a remarkably riveting wine that should not be missed.
98 Wine Spectator
Features some seriously racy raspberry and plum coulis flavors, glistening with bitter orange and rooibos tea accents before picking up a long chalky spine on the finish. Tightly focused, revealing impressive perfume that should unfurl slowly.—J.M.
18 Rene Gabriel
Tiefes Purpur-Granat. Intensives, dichtes Bouquet, viel rote Kirschen, ein Hauch Grenadine in seiner versteckten Süsse zeigend. Im Gaumen ebenfalls eine stoffige Konzentration dokumentierend, geradlinig ausgerichtet mit einem klaren Ziel; in 20 Jahren zu den besten Saint Emilion zu gehören. War der Wechsel vor ein paar Jahren schwierig anzugehen, überzeugen die letzten Bélair-Monange's gleich von Beginn weg. Hier liegt bei seiner Reife gar noch ein Punkt mehr drin. 18/20 2024 – 2042
18 Rene Gabriel
Tiefes Purpur-Granat. Intensives, dichtes Bouquet, viel rote Kirschen, ein Hauch Grenadine in seiner versteckten Süsse zeigend. Im Gaumen ebenfalls eine stoffige Konzentration dokumentierend, geradlinig ausgerichtet mit einem klaren Ziel; in 20 Jahren zu den besten Saint Emilion zu gehören. War der Wechsel vor ein paar Jahren schwierig anzugehen, überzeugen die letzten Bélair-Monange's gleich von Beginn weg. Hier liegt bei seiner Reife gar noch ein Punkt mehr drin. 18/20 2024 – 2042
Producteur
Château Bélair-Monange
Le Château Bélair a été rebaptisé Château Bélair-Monange suite à son acquisition par la famille Moueix en 2008. Son emplacement est des plus privilégiés puisqu’il est assis au beau milieu du plateau calcaire de Saint-Émilion, à proximité du Château d'Ausone. D’une antériorité viticole avérée, Bélair-Monange a été fondé au XIVe siècle, voire avant, et est resté entre les mains des mêmes propriétaires pendant plusieurs siècles. En 1916, il a été racheté par Edouard Dubois-Challon, propriétaire d'Ausone. Lorsque sa belle-fille a pris la relève en 1974, elle a recruté au poste d’oenologue Pascal Delbeck. À son décès, ce dernier a hérité de toutes ses propriétés, mais il n'a pas été en mesure de payer les impôts et autres frais d'entretien. Ainsi, en 2006, la société JP Moueix a acquis une participation minoritaire et a pu obtenir le solde en 2008. A la mémoire d'Anne-Adèle Monange, mère de Jean-Pierre Moueix et première femme de la famille à s'installer à Saint-Émilion en 1931, le vignoble a été rebaptisé Château Bélair-Monange dès le millésime 2008. Cette même année, la famille Moueix a décidé de fusionner les vignobles de sa propriété voisine, Magdelaine.