Close
Rechercher
Filters

Belair Monange 2016 75cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | France
CHF 189.20

Tous les millésimes

1999 2015 2016 2019
Évaluations et Scores
99 James Suckling
Incredibly perfumed aromas of roses and violets, as well as blue fruit and lavender. Full-bodied and powerful, yet so full of finesse and vibrance. The height of elegance! Such depth of chalk and dark berries. It goes on for minutes. Drink after 2025. <br/>
97 Robert Parker
A blend of 92% Merlot and 8% Cabernet Franc, the medium to deep garnet-purple colored 2016 Belair Monange comes strutting out of the glass like a total rock star with gregarious red cherries, blackberries and warm plums scents plus hints of lavender, rose hip tea, powdered cinnamon, cigar box and camphor. Medium-bodied, it completely fills the palate with vibrant red and black fruit layers, framed by a firm backbone of grainy tannins and wonderful freshness, finishing long and perfumed.
95 Wine Spectator
The fruit—plum, fig and black currant—is decidedly dark in profile now, but it is very, very pure, with sleek and racy definition throughout. There's a swath of tobacco and alluring toast as well, but this red is defined on its back end by a bolt of chalky minerality that is buried deep and should emerge fully with extended cellaring. Best from 2022 through 2038. 2,400 cases made. — JM
95 Wine Spectator
The fruit—plum, fig and black currant—is decidedly dark in profile now, but it is very, very pure, with sleek and racy definition throughout. There's a swath of tobacco and alluring toast as well, but this red is defined on its back end by a bolt of chalky minerality that is buried deep and should emerge fully with extended cellaring. Best from 2022 through 2038. 2,400 cases made. — JM
Producteur
Château Bélair-Monange
Le Château Bélair a été rebaptisé Château Bélair-Monange suite à son acquisition par la famille Moueix en 2008. Son emplacement est des plus privilégiés puisqu’il est assis au beau milieu du plateau calcaire de Saint-Émilion, à proximité du Château d'Ausone. D’une antériorité viticole avérée, Bélair-Monange a été fondé au XIVe siècle, voire avant, et est resté entre les mains des mêmes propriétaires pendant plusieurs siècles. En 1916, il a été racheté par Edouard Dubois-Challon, propriétaire d'Ausone. Lorsque sa belle-fille a pris la relève en 1974, elle a recruté au poste d’oenologue Pascal Delbeck. À son décès, ce dernier a hérité de toutes ses propriétés, mais il n'a pas été en mesure de payer les impôts et autres frais d'entretien. Ainsi, en 2006, la société JP Moueix a acquis une participation minoritaire et a pu obtenir le solde en 2008. A la mémoire d'Anne-Adèle Monange, mère de Jean-Pierre Moueix et première femme de la famille à s'installer à Saint-Émilion en 1931, le vignoble a été rebaptisé Château Bélair-Monange dès le millésime 2008. Cette même année, la famille Moueix a décidé de fusionner les vignobles de sa propriété voisine, Magdelaine.