Close
Rechercher
Filters

Pape Clément Blanc 2014 75cl

AOC | Graves, Pessac-Léognan | Bordeaux | France
CHF 140.55
Évaluations et Scores
97 James Suckling
Complex aromas of sliced apples, honey, pineapple and honeysuckle with hints of stones. Full body, firm and silky tannins and a beautiful finish. Intense and powerful. A combination of density and power. What a great finish. Drink in 2022 but fantastic to taste now.
94 Wine Spectator
Quite showy, with a broad and creamy feel, as this has a toasted macadamia nut frame around a large core of warm lemon pound cake, tangerine cream, white ginger and wet straw notes. Though hefty, this glides beautifully thanks to well-buried acidity. Best from 2018 through 2026. 1,250 cases made.
94 Wine Spectator
Quite showy, with a broad and creamy feel, as this has a toasted macadamia nut frame around a large core of warm lemon pound cake, tangerine cream, white ginger and wet straw notes. Though hefty, this glides beautifully thanks to well-buried acidity. Best from 2018 through 2026. 1,250 cases made.
17 Rene Gabriel
Mittleres Gelb, lindengrüne Nuancen darin, leuchtend. Deutlich röstig und - vom Bouquet her - der süsslichste weisse Pessac-Légonan, vor allem die vanilligen Röstnoten sind sehr stark, die Furchtanklänge sind leicht exotisch, dies durch eine Spur Passionsfrucht. Der Gaumen ist mineralisch, die Säure reif, oder halt durch den vielleicht etwas hohen Holzkontakt etwas aufgeweicht. Das Produkt hat durch seine Vinifikation, respektive durch dessen Ausbau etwas andere Dimensionen erfahren. Weniger wäre hier vielleicht etwas mehr. Man muss nicht gewissen Verkostern gefallen, sondern den Konsumenten!
17 Rene Gabriel
Mittleres Gelb, lindengrüne Nuancen darin, leuchtend. Deutlich röstig und - vom Bouquet her - der süsslichste weisse Pessac-Légonan, vor allem die vanilligen Röstnoten sind sehr stark, die Furchtanklänge sind leicht exotisch, dies durch eine Spur Passionsfrucht. Der Gaumen ist mineralisch, die Säure reif, oder halt durch den vielleicht etwas hohen Holzkontakt etwas aufgeweicht. Das Produkt hat durch seine Vinifikation, respektive durch dessen Ausbau etwas andere Dimensionen erfahren. Weniger wäre hier vielleicht etwas mehr. Man muss nicht gewissen Verkostern gefallen, sondern den Konsumenten!
90 Robert Parker
The 2014 Pape Clement Blanc was tasted three times during my tastings. In all three occasions, I felt that it has not quite delivered on that initial promise from barrel, missing the mineral tension of the finest white Bordeaux such as Domaine de Chevalier or Malartic-Lagravière Blanc. The palate is quite rounded on the entry and the new oak is more evident here, lending the texture an attractive creaminess, but filing away some of the tension and nervosité on the finish. I can picture it having broad appeal, but I was hoping for more terroir expression.<br/>
90 Robert Parker
The 2014 Pape Clement Blanc was tasted three times during my tastings. In all three occasions, I felt that it has not quite delivered on that initial promise from barrel, missing the mineral tension of the finest white Bordeaux such as Domaine de Chevalier or Malartic-Lagravière Blanc. The palate is quite rounded on the entry and the new oak is more evident here, lending the texture an attractive creaminess, but filing away some of the tension and nervosité on the finish. I can picture it having broad appeal, but I was hoping for more terroir expression.<br/>
Producteur
Château Pape Clément
Château Pape Clément figure parmi les vignobles les plus anciens de Bordeaux listés Grands Crus Classés. Fort d’une histoire qui remonte au 13ème siècle, ce château réputé a été fondé par Bertrand de Goth, archevêque de Bordeaux. Quelques décennies plus tard, en 1305, celui-ci est devenu Pape sous le nom de Clément V, d’où le nom du château. En 1939, la famille Montagne s’est portée acquéreur du domaine, aujourd’hui propriété du grand connaisseur en vins Bernard Magrez, qui le dirige. Implantée discrètement dans la banlieue de Pessac, cette propriété d’une superficie de 32,5 hectares se voue essentiellement à la production de vins rouges, seuls 2,5 hectares étant encépagés de blancs. En rouge comme en blanc, les vins se positionnent parmi les meilleurs de l’appellation. Le Pape Clément rouge se présente comme un vin dense mais accessible, tandis que le Pape Clément blanc – élaboré en quantités confidentielles – s’avère élégant et d’une complexité impressionnante avec des notes crémeuses de bois neuf. Le Château peut s’enorgueillir de ses rouges – parmi les meilleurs de Pessac-Léognan – et continue de révéler l’essence de son terroir avec finesse.