Close
Rechercher
Filters

La Violette 2019 75cl

AOC | Pomerol | Bordeaux | France
CHF 324.30
Évaluations et Scores
95 Vinous
The 2019 La Violette offers typical ravishing scents of blueberry, crème de cassis and violet (of course), modern yet irresistible and well-defined, and better than in previous years. The palate is medium-bodied, fleshy yet balanced, with supple tannins, copious, lightly spiced red fruit and a pure, concentrated finish. A delicious Pomerol that offers hedonic pleasure.
93 Robert Parker
From a site with soils richer in clay that's planted with more Merlot, the 2019 La Violette is even more powerful than its stablemate Le Gay. Offering up aromas of plum preserve, strawberry liqueur, loamy soil, burning embers, spices and dark chocolate, it's full-bodied, thick and textural, with a rich, muscular profile and a broad, heady finish. This is a ripe, powerful wine that privileges impact over finesse, but it will give plenty of pleasure for admirers of the style.
92 Wine Spectator
Seductive, with warm plum sauce and blackberry compote notes rolling through, carried by a velvety structure and infused liberally with anise and dark tea through the toasted finish. Drink now through 2033. 416 cases made. — JM
Producteur
Château La Violette
Le Château La Violette est une micro-propriété à Pomerol qui a acquis ces dernières années un statut de vignoble culte. Jusqu'en 2006, elle a connu une existence paisible (certains diront obscure). Cette année-là, la très dynamique Catherine Péré-Vergé, propriétaire des châteaux Le Gay et Montviel, mais aussi de plusieurs domaines viticoles en Argentine, a jeté son dévolu sur La Violette. Son vignoble bénéficie d’un emplacement de choix sur le plateau de Pomerol, à proximité de Trotanoy. Totalisant 3 hectares, une replantation récente a limité à 1,4 hectare la superficie de vieilles vignes (certaines âgées de plus de 50 ans) aptes à produire son vin, ce qui le rend particulièrement difficile à trouver. Une fois égrappés à la main, les raisins fermentent exceptionnellement dans des barriques neuves de chêne français. Avec Michel Rolland en qualité d’œnologue conseil, le domaine a atteint son apogée avec les millésimes 2009 et 2010, décrochant des scores respectifs de 98 et 100 points.