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Évaluations et Scores
19 Rene Gabriel
20 % unter einer Normalernte. Ca. 115'000 Flaschen. 90 % Cabernet Sauvignon, 10 % Merlot. Tiefes Purpur, satt in der Mitte, Granatschimmer am Rand. Feinfruchtiges Bouquet, rote, reife Pflaumen und viel Kirschennoten, feine Komplexität, fast nobel zurückhaltend. Im Gaumen superelegant, traumhaft balanciert, die wohl massiv vorhandenen Gerbstoffe spürt man fast nicht, lange ausklingend. Ein Violinen-Saint-Julien mit genialen Finessen.
19 Rene Gabriel
20 % unter einer Normalernte. Ca. 115'000 Flaschen. 90 % Cabernet Sauvignon, 10 % Merlot. Tiefes Purpur, satt in der Mitte, Granatschimmer am Rand. Feinfruchtiges Bouquet, rote, reife Pflaumen und viel Kirschennoten, feine Komplexität, fast nobel zurückhaltend. Im Gaumen superelegant, traumhaft balanciert, die wohl massiv vorhandenen Gerbstoffe spürt man fast nicht, lange ausklingend. Ein Violinen-Saint-Julien mit genialen Finessen.
94 Wine Spectator
This is rather well-endowed for the vintage, with thickly layered ganache, currant paste, fig sauce and blackberry confiture notes still grappling with one another, while briary grip and dark spice fill out the toast-fueled finish. Very long, showing a level of power that belies the vintage. Best from 2018 through 2028. –JM
94 Wine Spectator
This is rather well-endowed for the vintage, with thickly layered ganache, currant paste, fig sauce and blackberry confiture notes still grappling with one another, while briary grip and dark spice fill out the toast-fueled finish. Very long, showing a level of power that belies the vintage. Best from 2018 through 2028. –JM
93 Vinous
The 2011 Ducru-Beaucaillou has a focused nose, a melange of red and black fruit, sandalwood, orange rind and humidor, fine delineation, and it coheres in the glass. The palate is fresh and vibrant, well-defined with taut tannins, gaining more depth towards the finish that demonstrates admirable finesse and poise. This is a lovely Saint-Julien, unashamedly classic in style, and it should give another 20 years of drinking pleasure, probably more. Tasted blind at the annual 10-Year-On tasting.
93 James Suckling
This shows excellent aromas of crushed berries, minerals and roses. Full body with silky, balanced tannins. Fruity and reserved. Shows wonderful finesse for the Médoc in 2011. Better after 2018.
93 Vinous
The 2011 Ducru-Beaucaillou has a focused nose, a melange of red and black fruit, sandalwood, orange rind and humidor, fine delineation, and it coheres in the glass. The palate is fresh and vibrant, well-defined with taut tannins, gaining more depth towards the finish that demonstrates admirable finesse and poise. This is a lovely Saint-Julien, unashamedly classic in style, and it should give another 20 years of drinking pleasure, probably more. Tasted blind at the annual 10-Year-On tasting.
Producteur
Château Ducru Beaucaillou
Du haut de son emplacement imprenable en bordure de l’estuaire de la Gironde, le Château Ducru-Beaucaillou rappelle le style architectural victorien. Surplombant les autres propriétés, il offre une vue à couper le souffle sur les terres et le cours d’eau en contrebas. Malgré sa création ancienne, au 13ème siècle, seules cinq familles se sont succédées à sa tête. A l’heure actuelle, la gestion en est assumée par la société Jean Eugène Borie SA, avec pour PdG depuis 2003, Bruno-Eugène, troisième représentant du nom. Ses origines topographiques originales expliquent la présence de gros cailloux sur le domaine, dotant son vignoble de 75 hectares d’un terroir unique. Ducru-Beaucaillou exprime la quintessence des vins de Saint-Julien, à savoir des assemblages fins, élégants et plaisants qui se prolongent en bouche. Deuxième Grand Cru Classé, l’encépagement comporte une dominante de cabernet-sauvignon, suivi de merlot puis de cabernet franc et de petit verdot, ces deux derniers à parts égales. Fer de lance des Supers Seconds, le grand vin illustre de façon exemplaire la structure classique des vins de l’appellation, associant grâce et grandeur à des notes discrètes de cèdre et de fruits noirs.