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19 Rene Gabriel
Sehr dunkles Weinrot mit viel Granatreflexen. Das Bouquet ist entweder verhalten oder diskret, was aber für einen Wein in diesem Zwischenstand irgendwie logisch ist. Was in die Nase gelangt ist subtil und sehr elegant. Im Gaumen perfekt geformt, die Säure ist reif, die Tannine sind mild und gleichen die feine Adstringenz perfekt aus, im Nachklang kommen Kräuter und viel schwarzbeeriger Cabernet zum Vorschein. Ist der 2009er vielleicht als Ducru etwas zu laut, so hat dieser 2005er genau die Idealmasse und das Maximum der gewünschten Typizität. Hat das Zeug um den letzten Punkt auch noch zuzulegen bis zu seiner Reife. In ein paar Jahren geht es hier erstmals zaghaft los!
19 Rene Gabriel
Sehr dunkles Weinrot mit viel Granatreflexen. Das Bouquet ist entweder verhalten oder diskret, was aber für einen Wein in diesem Zwischenstand irgendwie logisch ist. Was in die Nase gelangt ist subtil und sehr elegant. Im Gaumen perfekt geformt, die Säure ist reif, die Tannine sind mild und gleichen die feine Adstringenz perfekt aus, im Nachklang kommen Kräuter und viel schwarzbeeriger Cabernet zum Vorschein. Ist der 2009er vielleicht als Ducru etwas zu laut, so hat dieser 2005er genau die Idealmasse und das Maximum der gewünschten Typizität. Hat das Zeug um den letzten Punkt auch noch zuzulegen bis zu seiner Reife. In ein paar Jahren geht es hier erstmals zaghaft los!
97 Robert Parker
The 2005 Ducru Beaucaillou is a 10,000-case blend of 67% Cabernet Sauvignon and 33% Merlot (they used to produce 18,000-20,000 cases). It is an exceptionally powerful wine with a dense purple color, superb intensity, and a beautiful, sweet nose of spring flowers, raspberries, blueberries, graphite, and creme de cassis. Full-bodied with fabulous concentration, exceptionally high tannin, good acidity, and massive layers of richness that build incrementally on the palate, this monumental effort is more structured than their outstanding 2003. It may be the finest wine produced at this estate since the 1982 and 1961 Ducrus. Anticipated maturity: 2018-2050.
97 Robert Parker
The 2005 Ducru Beaucaillou is a 10,000-case blend of 67% Cabernet Sauvignon and 33% Merlot (they used to produce 18,000-20,000 cases). It is an exceptionally powerful wine with a dense purple color, superb intensity, and a beautiful, sweet nose of spring flowers, raspberries, blueberries, graphite, and creme de cassis. Full-bodied with fabulous concentration, exceptionally high tannin, good acidity, and massive layers of richness that build incrementally on the palate, this monumental effort is more structured than their outstanding 2003. It may be the finest wine produced at this estate since the 1982 and 1961 Ducrus. Anticipated maturity: 2018-2050.
95 Wine Spectator
Aromas of blackberry, currant and toasty oak, with a hint of spice, lead to a full-bodied palate, with plenty of blackberry, chocolate and Indian spices. Balanced, refined and very pretty, with a velvety texture and a long, beautifully textured finish. Best after 2013. 10,000 cases made. JS
95 Wine Spectator
Aromas of blackberry, currant and toasty oak, with a hint of spice, lead to a full-bodied palate, with plenty of blackberry, chocolate and Indian spices. Balanced, refined and very pretty, with a velvety texture and a long, beautifully textured finish. Best after 2013. 10,000 cases made. JS
95 James Suckling
A nice, complex wine with notes of flowers, berries and leather in the nose. Full-bodied, with pure fruit that turns from light raspberry to cherry jam. This is balanced and silky, a beautiful harmony. Give this some time if you can.
Producteur
Château Ducru Beaucaillou
Du haut de son emplacement imprenable en bordure de l’estuaire de la Gironde, le Château Ducru-Beaucaillou rappelle le style architectural victorien. Surplombant les autres propriétés, il offre une vue à couper le souffle sur les terres et le cours d’eau en contrebas. Malgré sa création ancienne, au 13ème siècle, seules cinq familles se sont succédées à sa tête. A l’heure actuelle, la gestion en est assumée par la société Jean Eugène Borie SA, avec pour PdG depuis 2003, Bruno-Eugène, troisième représentant du nom. Ses origines topographiques originales expliquent la présence de gros cailloux sur le domaine, dotant son vignoble de 75 hectares d’un terroir unique. Ducru-Beaucaillou exprime la quintessence des vins de Saint-Julien, à savoir des assemblages fins, élégants et plaisants qui se prolongent en bouche. Deuxième Grand Cru Classé, l’encépagement comporte une dominante de cabernet-sauvignon, suivi de merlot puis de cabernet franc et de petit verdot, ces deux derniers à parts égales. Fer de lance des Supers Seconds, le grand vin illustre de façon exemplaire la structure classique des vins de l’appellation, associant grâce et grandeur à des notes discrètes de cèdre et de fruits noirs.