Close
Rechercher
Filters

Clos Fourtet 2010 75cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | France
Épuisé
Évaluations et Scores
98 Robert Parker
Deep garnet in color, the 2010 Clos Fourtet is a little closed to begin, opening out to reveal notes of baked black cherries, blueberry preserves and dried mulberries plus hints of cast-iron pan, fertile loam and cigar box with a waft of sandalwood. Full-bodied, the palate has a rock-solid frame of firm, grainy tannins and compelling freshness supporting the muscular fruit, finishing long and mineral laced. Very impressive! <br/>
98 Robert Parker
Deep garnet in color, the 2010 Clos Fourtet is a little closed to begin, opening out to reveal notes of baked black cherries, blueberry preserves and dried mulberries plus hints of cast-iron pan, fertile loam and cigar box with a waft of sandalwood. Full-bodied, the palate has a rock-solid frame of firm, grainy tannins and compelling freshness supporting the muscular fruit, finishing long and mineral laced. Very impressive! <br/>
95 Wine Spectator
Very winey, with a saturated, sappy feel as kirsch, blackberry preserves and blueberry coulis notes tumble around, while the frame of charcoal, smoldering tobacco and licorice root keeps them penned together. The tannin structure is significant, but very refined, and that should carry this through extended cellaring while the aromatics and midpalate develop harmony. Best from 2016 through 2030. 3,750 cases made. –JM
95 Wine Spectator
Very winey, with a saturated, sappy feel as kirsch, blackberry preserves and blueberry coulis notes tumble around, while the frame of charcoal, smoldering tobacco and licorice root keeps them penned together. The tannin structure is significant, but very refined, and that should carry this through extended cellaring while the aromatics and midpalate develop harmony. Best from 2016 through 2030. 3,750 cases made. –JM
18 Rene Gabriel
Tiefes Purpur, satt in der Mitte, Granatschimmer am Rand. Viel Kirschen im Nasenbild zeigend, gut unterlegt, noble Edelhölzer. Im Gaumen fordernd durch eine pointierten Säurebeginn, rote Kirschen, wirkt vordergründig und streng, satt im Extrakt mit extrahiertem Touch. Wollte man zu viel, oder ist das eine Art von falscher Fährte für die Potentialanzeige. Kann noch zulegen. War sehr schwierig zu bewerten. (17/20). 12: Sehr dunkles Granat mit lila Schimmer. Intensives, heisses Bouquet, die Frucht wirkt gekocht und somit auch etwas kompottig, so merkt man auch deutlich den Alkohol. Im Gaumen macht er dann wieder viel wett, ist cremig, dicht und auch genügend fleischig mit einer beeindruckenden Opulenz. Irgendwie tanzt das Ding zwischen Bluff und Genialität. Ich runde einen Punkt gegenüber meiner ersten Primeureinschätzung auf. warten (2019 - 2038)
18 Rene Gabriel
Tiefes Purpur, satt in der Mitte, Granatschimmer am Rand. Viel Kirschen im Nasenbild zeigend, gut unterlegt, noble Edelhölzer. Im Gaumen fordernd durch eine pointierten Säurebeginn, rote Kirschen, wirkt vordergründig und streng, satt im Extrakt mit extrahiertem Touch. Wollte man zu viel, oder ist das eine Art von falscher Fährte für die Potentialanzeige. Kann noch zulegen. War sehr schwierig zu bewerten. (17/20). 12: Sehr dunkles Granat mit lila Schimmer. Intensives, heisses Bouquet, die Frucht wirkt gekocht und somit auch etwas kompottig, so merkt man auch deutlich den Alkohol. Im Gaumen macht er dann wieder viel wett, ist cremig, dicht und auch genügend fleischig mit einer beeindruckenden Opulenz. Irgendwie tanzt das Ding zwischen Bluff und Genialität. Ich runde einen Punkt gegenüber meiner ersten Primeureinschätzung auf. warten (2019 - 2038)
Producteur
Château Clos Fourtet
Fort d’un emplacement privilégié, aux portes de Saint-Emilion, le Château Clos Fourtet s’érige en vedette invétérée de Bordeaux. Du haut de son terroir argileux sur le plateau calcaire, le vignoble de 20 hectares fait la part belle au merlot, abritant aussi de plus petites parcelles de cabernet-sauvignon et de cabernet franc. Le nom du domaine et sa situation sur les hauteurs s’expliquent par son long passé. La propriété a servi de château fort au Moyen Age, protégeant ainsi la ville. Il se nommait alors le « Camp Fourtet » ou Clos Fourtet. Au début du siècle, Philippe Cuvelier a racheté le domaine, promettant alors de suivre la voie tracée par les anciens propriétaires, animés par une volonté qualitative. Sous l’impulsion de l’œnologue conseil Stéphane Derenoncourt, les vins se sont montrés particulièrement puissants et somptueux au cours de la dernière décennie, la qualité progressant au fil des millésimes. Le grand vin, le Clos Fourtet, est un vin rouge à l’extraction dense et au boisé neuf, illustration véritablement raffinée d’un grand Saint-Emilion. De par son implantation idéale, ce Premier Grand Cru Classé est également considéré comme l’une des meilleures propriétés de la Rive Droite.