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Muga Reserva Selección Especial 2010 75cl

DOCa | Rioja Alta | Rioja | Espagne
Épuisé
Évaluations et Scores
93 Robert Parker
The 2010 Reserva Selección Especial is always the most food-oriented of their reds, a blend similar to the one found in the Reserva, 65% Tempranillo with some 20% Garnacha, 10% Graciano and 5% Mazuelo, but here the grapes are sourced from older vineyards in higher-altitude terraces where there are poorer soils and the grapes have an extra degree of freshness. The wine is also aged for longer in barrel and it's slightly marked by toast aromas, but the bright fruit underneath is quite pure, and comes through very recognizable as Rioja. A second bottle showed fresher (the cork on the first one was a bit dry), even brighter and more transparent fruit. The palate is medium-bodied with grainy tannins that would benefit from some more time in bottle and have a long life ahead. There is very good acidity and fine balance. It's a wine that is perfect for the table. A great Selección Especial. 200,000 bottles produced. The Muga wines are going from strength to strength. There's no Aro in 2011, 2012 and 2013, and 2014 is still starting malolactic and they don't know if the quality will be there. So if you like this cuvée look for previous vintages, as there won't be any new ones available for a while. It's a wine with plenty of Graciano, a grapes that does not ripen properly every vintage. I also included here their sparkling rosé produced at the winery from grapes grown within the limits of Rioja, but belonging to the Cava appellation. The highlight of the current portfolio is the 2006 vintage of Prado Enea.
91 Wine Spectator
Lively, tart acidity gives this bright red a lip-smacking character, driving the berry, licorice and citrus flavors through the racy palate. Light, firm tannins provide ballast. Distinctive and food-friendly. Drink now through 2020. 1,000 cases made.
Producteur
Bodegas Muga
Installée à Haro, terroir clé de la région, cette bodega familiale se voue à l’élaboration de vins traditionnels à l’aide de techniques modernes depuis sa création en 1932. Ici, point de cuves inox mais des contenants en bois pour la fermentation. Dans le respect des traditions ancestrales, Muga emploie aussi des procédés de collage naturels et le soutirage par gravité afin de conférer une authenticité toute riojane à ses vins. La famille Cano a même recruté un maître-tonnelier et trois tonneliers maison, chose unique en Espagne. Apothéoses du Rioja historique, ses Reserva, Reserva Selección Especial et Prado Enea Gran Reserva ont comme colonne vertébrale le tempranillo, et en affichent la rondeur et la douceur, tandis que le garnacha, le mazuelo et le graciano leur donnent du peps allié à des notes chaleureuses exaltantes. Le style le plus contemporain, incarné par la cuvée Torre Muga, marie le mazuelo et le graciano à une dominante de tempranillo pour créer une nouvelle référence impressionnante aux arômes fruités de mûres. Chaque année, la bodega produit les Reservas les plus accessibles, des valeurs sûres, mais aussi une cuvée délicieuse positionnée vers le haut de gamme qu’elle a nommée Aro. Cet assemblage complexe de tempranillo et de graciano, issu de vignes âgées de 60 ans, séjourne en bois français neuf pendant 18 mois.