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Mauro 2013 150cl

Vino de la Tierra | Castilla y León | Espagne
Épuisé

Tous les millésimes

2012 2013 2018
Évaluations et Scores
92 Robert Parker
The floral and cool-climate, balanced and fresh 2013 Mauro is a lot less extracted and oaked than in some vintages in the past; it is a lot more transparent and precise. The wine is round with very good freshness, and lighter than other vintages. The palate is fresh and with great balance and acidity. The classical Mauro consumers that want concentrated and powerful wines might be disappointed, but for those looking for a more drinkable Mauro, you will be delighted with this 2013. It had one less month in barrel compared with previous vintages, as a lighter year asked for a more respectful élevage. 275,000 bottles were produced in 2013. Mauro has 74 hectares of vineyards, all organically farmed, and they are experimenting with some biodynamics. The current wines show more precision and less oak than in the past, and the VS from 2010 and Terreus 2012 are among the best vintages ever for these wines. The big news is that they are building a new winery in Ribera del Duero, Garmón Continental, a family project of 50,000-60,000 bottles in Olivares de Duero, just across the bridge from Quintanilla de Onésimo by the Duero river. All of the vineyards are in the villages of La Aguilera, Moradillo and Baños-Tubilla. They have already fermented 38,000 kilos of grapes in 2014. I am looking forward to tasting these Ribera del Duero wines from the Mauro guys.
Producteur
Bodegas Mauro
Bodegas Mauro est limitrophe de l’appellation Ribera del Duero, sur la commune historique de Tudela de Duero. La création du domaine dans les années 1970 a été impulsée par l’ancien œnologue du célèbre Vega Sicilia, Mariano Garcia, désormais propriétaire de deux exploitations incontournables en Espagne. A partir de 74 hectares de vignes, cultivées selon des méthodes biologiques afin de préserver les qualités du terroir, le domaine produit quelque 280 000 bouteilles par an, volume somme toute relativement faible. Mauro est à l’origine de trois vins rouges : le somptueux Mauro, cuvée à haute expression ; le Mauro VS (Vendimia Seleccionada), issu exclusivement des meilleures vignes et faisant l’objet d’un élevage prolongé ; et enfin, la sélection parcellaire, une cuvée complète élaborée uniquement les meilleures années, Terreus. Au milieu des années 1990, Mariano Garcia a décidé d’étendre son activité à la région de Toro, créant ainsi Bodegas y Viñedos Maurodos, devenu par la suite l’un des domaines les plus influents de la région. Sur 80 hectares plantés en garnacha et tinta de toro, cette propriété élabore deux vins : San Roman, un vin structuré et opulent dont les tannins et le côté boisé récompensent cinq ou six ans de garde ; et un second vin, Prima, qui se profile comme un vin corpulent aux arômes de fruits noirs offrant un excellent rapport qualité-prix.