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NIC 2009 75cl

DO | Ribera del Duero | Castilla y León | Espagne
Épuisé

Tous les millésimes

2009 2010 2011
Évaluations et Scores
97 Robert Parker
The 2009 Casajus NIC is the top wine, sourced from a single 1.5 hectare plot that yielded less than 2,500 kilogram per hectare (NIC, by the way, is the abbreviation of Nicolas and Catalina, Jose Alberto’s children.) It is raised in new 500-liter Allier barrels over 18 months. It has a very intense nose of raspberry, fresh strawberry, maraschino and blood orange that effortlessly embraces the oak. The palate is medium-bodied with svelte, succulent tannins, the oak playing a complementary role (in my opinion, the use of larger barrels moderating their influence.) It is struck through with outstanding acidity and wonderful minerality toward the finish. It shimmers in the mouth: so much purity you want to cry. It may be eye-wateringly expensive, but it is one of Ribera del Duero’s finest wines. Drink 2014-2025. (NM) I was unfamiliar with the wines of Bodegas Calvo Casajus prior to my tasting them in Ribera del Duero – but what a superb set of wines! Here there was plenty of nuance, balance and expression of terroir that set them apart from their peers as they, often imbued with a Burgundy-like cashmere texture and startling purity. Plus they are, for the most part, very reasonably priced. Jose Alberto Calvo Casajus himself was a member of the local co-operative until 1993 as well as serving the vital role as the village baker in Quintana del Pidio. Is there no end to this man’s talents? (NM)
Producteur
Bodegas J.A. Calvo Casajús
Niché dans la vallée du Duero, Bodegas Calvo Casajús se trouve dans la partie septentrionale de l’appellation Ribera del Duero. Son fondateur et œnologue, José Alberto Calvo Casajús, a le privilège de descendre d’une longue lignée de vignerons – également impliquée dans la boulangerie – ce qui lui permet de produire certains des meilleurs vins de la région. La propriété, d’une superficie de 20 hectares, se classe parmi les plus anciennes de la DO. Sa fondation en 1993 est liée à la décision de José de quitter la cave coopérative, avec comme idée en tête, de tirer le meilleur bénéfice possible de ses raisins très qualitatifs. En matière d’équipement, la cave actuelle n’a rien à envier à ses homologues et permet de créer trois vins bien enracinés dans leur terroir natal des coteaux du Duero. Ce sont des vins à 100% tempranillo, récolté à la main. Que ce soit la cuvée corpulente Casajús Antiguos Viñedos ou la Casajús Vendimia Seleccionada à la texture veloutée, les deux affichent un caractère typé bordelais. Le flacon le plus illustre de la gamme, NIC – abréviation des prénoms de ses enfants Nicolas et Catalina - naît dans une parcelle unique de 1,5 hectare. Cuvée confidentielle élaborée de manière artisanale, elle fait l’objet des techniques de vinification les plus novatrices, synthétisant ainsi modernité et authenticité dans un tempranillo de Ribera delDuero.