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Reserva Goya 2008 75cl

DOCa | Rioja | Espagne
CHF 43.25

Tous les millésimes

2008
Évaluations et Scores
90 Par Robert Parker
The 2008 Lealtanza "Goya" sees 18 months in new French oak. It appears and smells extraordinarily youthful, with decadent, toasty, pure black fruits laced with eucalyptus and blood orange. The palate is very smooth and rounded with polished, saturated tannins and luscious dark chocolate-tinged fruit towards the harmonious finish, where I feel there is still a lot of oak to be absorbed. I am sure it will be after a couple years. This has very good potential. Drink 2015-2022.  Bodegas Altanza is a relatively recent addition to the Rioja landscape, having been established in 1998. They own around 200 hectares of vine, plus another 50 hectares under contracted vineyards. With respect to their red varieties, they are all 100% Tempranillo. The winery is located just outside the town of Fuenmayor in Rioja Alta, and from the very beginning they have raised their wines through French rather than American oak (which accounts for around 10% of aging vessels). Apart from their top blends, their range utilizes a prudent 15% new oak, i.e. a six-year cycle of barrel usage. You could describe the style of their wines as modern, but with restraint. I will begin with their "Edulis" range, which is sourced from the bodega's own vines and runs parallel to the Lealtanza wines. Edulis is aimed towards a younger generation of wine drinkers and to the off-trade, wines that are easily understandable. Altanza produces two wines aimed at the U.S. market (although they are now also available in Europe). I tasted two wines from the premium "Spanish Artists Collection," which is available in three-packs, each adorned with a different picture of the chosen artist.
Producteur
Bodegas Altanza
Bodegas Altanza, présent depuis peu dans l’univers des Rioja (1998), a élu domicile sur les hauteurs de la région, au sein de la petite commune de Fuenmayor. Une vision claire est ici à l’œuvre, reposant sur deux piliers : l’élaboration de vins plus vifs, tout en étant qualitatifs, avec un positionnement prix abordable. Grand propriétaire terrien, avec plus de 300 hectares dont 200 plantés en tempranillo, le domaine accorde aussi une large place à son oliveraie dédiée à la production d’huile d’olive. Ses vins sont modernes et raffinés. Des techniques de vinification traditionnelles y sont employées, faisant appel à la fermentation en cuves inox pour les rouges et à la fermentation malolactique en foudres de chêne de l’Allier. Côté élevage, un mariage de chêne neuf et usagé, notamment d’origine française, est privilégié mais certaines barriques proviennent d’Amérique et de Russie. En l’espace de quelques années seulement, le domaine a acquis une remarquable notoriété, dix de ses vins ayant déjà été notés au dessus de 90 points par Robert Parker. Parmi la fine fleur de sa sélection, les rouges Lealtanza figurent en bonne place : conformes au style classique de la Rioja, ils sont très marqués par le fruit, avec un boisé discret. Située au cœur de la Rioja Alta, la bodega offre certains des Reservas les plus recherchés de l’appellation, sans doute du fait de leur richesse, leur corpulence et leur gourmandise.