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Tignanello 2017 150cl

IGT | Toscane | Italie
CHF 389.15
Évaluations et Scores
96 Par Robert Parker
96 Par James Suckling
95 Par Vinous
The Marchesi Antinori 2017 Tignanello (made with Sangiovese and smaller parts Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc) is a dark, exuberant and inviting wine. I tasted my sample after a double decanting and was pleased by the profound nature of the wine and the immediate openness of the aromas. There is a symphony of dark fruit with black cherry, plum, spice and sweet tobacco. I am particularly attracted by a distant hint of medicinal or menthol herb that I also discovered in other wines with fruit from the Tignanello estate in 2017. There's a drying mineral note of crushed chalk as well. The heat and dryness of the vintage has added to the aromatic intensity of the wine (yields were reduced by a third), but the mouthfeel is carefully crafted to maintain its softness and smoothness. Fruit comes from a 57-hectare section of the Tenuta Tignanello from a vineyard that is located 390 meters above sea level with Alberese limestone rock and soils of marine origin. The wine is fermented in conical oak tanks and is aged up to 16 months in a combination of mostly French and some Hungarian oak, both new and neutral. Some 300,000 bottles were released in April 2020 after one year of bottle age.
Producteur
Antinori - Tenuta Tignanello
La genèse de Tignanello – pour beaucoup le premier Super Toscan – remonte à 1971 et s’appuie encore aujourd’hui sur un assemblage originel de cabernet-sauvignon et de sangiovese. Niché dans les collines pittoresques entre les vallées des rivières Greve et Pesa, ce domaine de 350 hectares compte 147 hectares de vignes réparties sur l’aire d’appellation de Chianti Classico. Depuis le milieu du 19ème siècle, plus que toute autre, cette propriété mythique est restée fidèle aux valeurs de la famille Antinori : assurer l’union entre la tradition et la modernité à travers des vins authentiques qui symbolisent leur terroir. Protagoniste des vins toscans, Piero Antinori s’est fait remarquer par ses innovations et ses expérimentations sur le terrain. Il dirige le groupe Marchesi Antinori, secondé par ses trois filles. Tignanello est le berceau de deux vins les plus influents de tous les temps : le fleuron de la gamme, Solaia, et le premier Super Toscan, Tignanello. Ces deux cuvées emblématiques portent la signature Antinori en matière de qualité ; ils sont à la fois vifs et complexes et révèlent sans nul doute la présence de ce terroir unique.