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Évaluations et Scores
95 Robert Parker
The Castello della Sala 2019 Cervaro della Sala relies on a time-honored formula in which the Grechetto grape adds vertical intensity and freshness and Chardonnay gives structure and sophistication. Indeed, Grechetto (with late-harvest clones) never goes above 10% of the blend, and no malolactic fermentation is performed on that variety in order to maintain its tonic and fresh personality. This stunning edition shows orchard fruit, honey and flinty notes. The Chardonnay ferments in neutral barrique from September to February, and fine-grained wood is prioritized to render a reductive winemaking technique to further preserve aromatic intensity. This mid-weight and age-worthy white is redolent of Golden Delicious apple, acacia flower and tropical fruit.
92 Vinous
A mix of mulled yellow apples, crushed hazelnuts, dusty dried flowers and wet stone creates a rich and inviting display as the 2019 Cervaro della Sala evolves in the glass. It’s soft and enveloping, casting opulent waves of textural ripe orchard fruits and subtle savory spices across the palate. Nuances of wild herbs come together with lingering mineral tones under an air of vanilla custard as the Cervaro della Sala tapers off fresh yet with incredible length. This blend, primarily Chardonnay with a dollop of Grechetto, could use another year or two to fully unwind.
Producteur
Antinori - Castello della Sala
A quelques encablures de la ville historique d’Orvieto, le Castello della Sala domine de superbes paysages et représente l’unique propriété d’Antinori domiciliée en Ombrie. Sur une superficie totale de 500 hectares, 140 hectares de cette charmante propriété sont dédiés à la production de chardonnay, agrémenté de cépages blancs autochtones et aromatiques tels le procanico et le grechetto, de même que des superficies plus restreintes de variétés non traditionnelles. Erigée en 1350, cette belle forteresse médiévale se dresse au milieu des villages étrusques perchés sur des collines, entre la rivière Paglia et le mont Nibbio. Le même dynamisme qui caractérise toutes les exploitations d’Antinori se vérifie ici aussi, à travers l’adoption de pratiques traditionnelles et modernes, à la vigne comme dans les chais. Cette approche a enfanté cinq vins blancs de premier plan et un pur pinot noir à la capacité de garde avérée. Les représentants les plus illustres du domaine ont pour nom, Cervaro della Sala – assemblage acidulé de chardonnay et de grechetto à la couleur jaune vif – et Bramito del Cervo, le second vin, un 100% chardonnay.