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Cervaro della Sala 2016 37.50cl

IGT | Umbrien | Italie
Épuisé

Tous les millésimes

2016 2022
Évaluations et Scores
95 Robert Parker
The 2016 Cervaro della Sala ushers forth with grace, beauty and finesse. The mouthfeel is thinner and more streamlined, but this is in large part intentional. I have written about this in the past: This celebrated Italian white has experienced a restyling effort to lighten and brighten it up. Harvest is executed a bit earlier in order to limit alcohol. The percentage of Grechetto was reduced to make more room for the freshness and natural acidity that comes from the increased Chardonnay component. Lastly, skin maceration times were tweaked and reduced from about eight hours in past vintages to four to six hours (at cooler temperatures) in this vintage. All of these changes work to reverse the textural heaviness and fruit maturity that, to many, feels out of date in today's wine market. The results are clear. This is a pristine and elegant interpretation with crisp notes of peach and tropical fruit followed by sharp mineral definition. Those salty flavors come from the Grechetto. The wine ferments and stays in oak for five months. This is a classic vintage that has produced a profoundly vertical and focused wine. I'm told that great efforts have been made to recreate this magic formula in 2017, despite the fact that vintage is much hotter and drier. For now, we have this beautiful wine to drink.
Producteur
Antinori - Castello della Sala
A quelques encablures de la ville historique d’Orvieto, le Castello della Sala domine de superbes paysages et représente l’unique propriété d’Antinori domiciliée en Ombrie. Sur une superficie totale de 500 hectares, 140 hectares de cette charmante propriété sont dédiés à la production de chardonnay, agrémenté de cépages blancs autochtones et aromatiques tels le procanico et le grechetto, de même que des superficies plus restreintes de variétés non traditionnelles. Erigée en 1350, cette belle forteresse médiévale se dresse au milieu des villages étrusques perchés sur des collines, entre la rivière Paglia et le mont Nibbio. Le même dynamisme qui caractérise toutes les exploitations d’Antinori se vérifie ici aussi, à travers l’adoption de pratiques traditionnelles et modernes, à la vigne comme dans les chais. Cette approche a enfanté cinq vins blancs de premier plan et un pur pinot noir à la capacité de garde avérée. Les représentants les plus illustres du domaine ont pour nom, Cervaro della Sala – assemblage acidulé de chardonnay et de grechetto à la couleur jaune vif – et Bramito del Cervo, le second vin, un 100% chardonnay.