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Amarone della Valpolicella Fieramonte Riserva 2016 75cl

Amarone della Valpolicella | Region de la Vénétie | Italie
CHF 189.20

Tous les millésimes

2012 2015 2016 2018
Évaluations et Scores
97 Vinous
95 Wine Spectator
Brings a sense of finesse to an otherwise rich and concentrated, full-bodied red. Offers taut, fine-grained tannins as a firm frame, wrapped with a silky texture and flavors of mulled black cherry, cured tobacco, dried fig, cocoa powder and a zesty touch of cracked pink peppercorn. Long, fragrant finish. Corvina, Corvinone, Rondinella and Oseleta. Drink now through 2039.
95 James Suckling
A cooler year in a recent context. This cuvee (single vineyard) was made from 1965 to 1985, before the vineyard was infected with esca. The vineyard was then rejuvenated and the Fieramonte was revived from 2011. A rich, avuncular, throaty wine after four-years in 225L barriques. The grapes are dried for 130-140 days which is very long, even in the context of the region. Loads of residual sugar at the initial, spontaneous fermentation, before inoculation drags it to a palate-staining dryness. A big wine loaded with extract, dark fruits, menthol and anise. Very impressive. Drink or hold.
95 James Suckling
A cooler year in a recent context. This cuvee (single vineyard) was made from 1965 to 1985, before the vineyard was infected with esca. The vineyard was then rejuvenated and the Fieramonte was revived from 2011. A rich, avuncular, throaty wine after four-years in 225L barriques. The grapes are dried for 130-140 days which is very long, even in the context of the region. Loads of residual sugar at the initial, spontaneous fermentation, before inoculation drags it to a palate-staining dryness. A big wine loaded with extract, dark fruits, menthol and anise. Very impressive. Drink or hold.
Producteur
Allegrini
Au sein d’une appellation qui compte plus de 6 000 hectares de vignes, Allegrini fait partie des ténors de Valpolicella. Sise au nord-est de l’Italie, la propriété comporte 90 hectares de vignobles, au beau milieu de la région. La famille Allegrini est à l’œuvre depuis le 16ème siècle, élaborant des vins empreints d’un caractère authentique, de traditions et d’innovations dynamiques. La mise en œuvre d’idées nouvelles y a été couronnée de succès. Citons, par exemple, l’utilisation de barriques pour élever ses Amarone et la création de sélections parcellaires, à l’instar des crus français, à base de 100% corvina. Le vigneron Franco Allegrini a joué un rôle moteur à la cave jusqu’à récemment, mais aujourd’hui c’est sa sœur, Marillisa, au demeurant très sympathique, qui incarne la marque. Grâce à ses efforts inlassables pour la promouvoir à travers le monde, elle s’est hissée parmi les meilleurs ambassadeurs de Valpolicella. Dans le même temps, l’entreprise s’est métamorphosée pour devenir l’une des plus grandes caves italiennes, mais aussi l’une des plus réputées et primées. Connue principalement pour ses Amarone, la propriété propose une grande sélection de cuvées, depuis les profils classiques de Valpolicella jusqu’aux styles nouvelle génération qui frôlent l’expérimentation.