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Hacienda Monasterio Cosecha 2014 75cl

DO | Ribera del Duero | Castilla y León | Spain
Sold out
Critics scores
94 Robert Parker
I got to taste the 2014 Crianza, which was fascinating to compare with the 2013. It's 80% Tempranillo and 10% each Cabernet Sauvignon and Merlot, and they have been reducing the amount of new oak to around 30% in this wine. The vineyard was planted in 1990, so the vines are ripe and getting its own personality; they saw that change happening at 18 years old. 2014 was a very good overall year in the zone, and the tannic structure is quite powerful, so it was very important to do a soft vinification to avoid extracting too much and get a balanced wine. It is very harmonious and the oak does not play an important role in the aromatics. The tannins always have that limestone texture that also adds a sapid character making it very tasty. This is a great year for the Crianza, and as I mentioned, it was fascinating to taste it next to the 2013, as both faithfully reflected the character of each vintage. It was bottled in June 2016. There were 212,011 bottles produced.
Producer
Hacienda Monasterio
Fra i nomi più affermati nella Ribera del Duero, Hacienda Monasterio è situata non lontano da Vega Sicilia, a Valbuena de Duero, in una zona eccellente. A differenza di molte tenute locali, è di lunga data, essendo stata fondata nel 19º secolo dalla famiglia Lecanda, che fece da pioniere ad una nuova forma di produzione di vino nella regione. Ciò che rende questa proprietà unica, è anche il fatto che il vinificatore è Peter Sisseck, proprietario e produttore del vicino Pingus. Quando questa azienda irruppe per la prima volta sulla scena internazionale del vino a metà anni 90, Robert Parker definì il suo Reserva come il “Pomerol Spagnolo”. Prodotti da raccolti estremamente bassi (15-20 hl/ha) e da dei blend di Tempranillo, Cabernet Sauvignon e/o Merlot coltivati organicamente, i suoi vini sono conosciuti per il loro gusti densi, ricchi, ampi, con note di frutta e spezie.