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Domaine de Chevalier Blanc 2011 75cl

Grand Cru Classé | Graves, Pessac-Léognan | Bordeaux | France
Sold out
Critics scores
19 Rene Gabriel
85 % Sauvignon Blanc, 15 % Semillon. Mittelgrosse Ernte mit etwa 37 hl/ha. 12'000 Flaschen Gesamtproduktion. Mitteldunkles Gelb, somit recht intensiv, leuchtender Rand. Filigranes, fein parfümiertes Bouquet, Zitronenmelisse, weisser Holunder, Pfirsichblüten und auch weisser Pfirsich, wirkt frisch. Eleganter, sublimer Gaumen, seidiges Extrakt, völlig reintönig, Agrumen von Beginn bis zum sehr langen Schluss. Gehört zu den besten, je produzierten Weinen dieses Weingutes, was man im gleichen Jahrgang auch vom Rotwein aus dem gleichen Hause behaupten kann. Olivier Bernard in Topform. Soll man jetzt heuer etwa 10 Flaschen weissen Domaine de Chevalier oder eine Flasche Haut-Brion blanc kaufen? Die Antwort überlasse ich Ihnen. Denken Sie nicht zulange nach.. Als das ganze Primeur-Theater vorbei war, verlangte ich als allerletzten Wein nochmals den Domaine de Chevalier Blanc am grossen Dourthe-Tasting auf Château Belgrave. Es war kurz vor dem Mittagessen. Ich goss mir eine schöne Portion ein, liess mir das Bouquet durch die Nase tanzen und erlaubte mir den ganzen Inhalt des Glases in einem Zug auszutrinken. Nach gut 1000 Fassproben, darf man sich auch ja mal einen grossen Schluck gönnen. Oder? warten (2018 - 2040)
94 Wine Spectator
Very high-toned today, with a whiff of talcum powder giving way to bright sweet pea and lime notes. The tightly wound finish lets herb and fleur de sel flecks peek out, but there's serious length in reserve.—J.M.
Producer
Domaine de Chevalier
A top producer of both reds and whites, the unique Domaine de Chevalier is one of the leading Grand Cru Classés to craft both varieties in the Pessac-Léognan. The property has been owned by the Bernard family since 1983, although their vineyards date as far back as the 1770s. Today the family continues in their quest for quality and balance with the help of the Bernards’ right hand, Rémi Edange. Edange manages the domaine hands-on, he is equally committed to producing the appellation’s best wines. Today, Oliver Bernard, beside Edange and recently appointed head vigneron, Stéphane Derenoncourt make up quite a fine team, producing some of the most sought after Left Bank whites. Domaine de Chevalier Blanc is a small production blend, dominated by Sauvignon Blanc with the remaining one fourth Sémillon, the wine is barrel-fermented and aged resulting in a structured and elegant wine. The newest vintages of Domaine de Chevalier Rouge similarly attract attention, and have continued to grow in quality, it is a sophisticated and generous red that delivers a lot for its price.