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Rauzan Ségla 2016 1500cl

2eme Grand Cru Classé | Margaux | Bordeaux | France
CHF 2’648.45
Critics scores
98 James Suckling
The aromas of blackcurrants, sweet tobacco and sandalwood are tantalizing. Then it turns to subtle, dried fruit. Full-bodied with dense and powerful tannins, yet ending with finesse and vertical nature. Very deep. Power with finesse. Try after 2025.
97 Robert Parker
Deep garnet-purple colored, the 2016 Rauzan-Ségla drifts effortlessly from the glass with fragrant rose hip tea, candied violets and chocolate box scents over a core of fresh blackcurrants and black cherry compote plus wafts of tobacco and dusty soil. Medium to full-bodied, it delivers a great mid-palate of softly textured black and blue fruits with loads of floral nuances and a refreshing lift on the finish. The blend this year is 68% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot and 2% Petit Verdot, harvested between September 20th and October 15th at an average yield of 45 hectoliters per hectare. It was aged for 18 months in French oak, 60% new. The alcohol is 13.5%, and the pH is 3.6.<br/>
97 Robert Parker
Deep garnet-purple colored, the 2016 Rauzan-Ségla drifts effortlessly from the glass with fragrant rose hip tea, candied violets and chocolate box scents over a core of fresh blackcurrants and black cherry compote plus wafts of tobacco and dusty soil. Medium to full-bodied, it delivers a great mid-palate of softly textured black and blue fruits with loads of floral nuances and a refreshing lift on the finish. The blend this year is 68% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot and 2% Petit Verdot, harvested between September 20th and October 15th at an average yield of 45 hectoliters per hectare. It was aged for 18 months in French oak, 60% new. The alcohol is 13.5%, and the pH is 3.6.<br/>
95 Wine Spectator
This has a lovely core of creamy anise-infused plum, blackberry and boysenberry flavors that showcase themselves a bit more vividly than many Margaux peers in this vintage do, with substantial but velvety grip and lots of extra violet, graphite and black tea notes adding to the long flow of a finish. Really beautiful feel. Best from 2023 through 2038. 10,000 cases made. — JM
95 Wine Spectator
This has a lovely core of creamy anise-infused plum, blackberry and boysenberry flavors that showcase themselves a bit more vividly than many Margaux peers in this vintage do, with substantial but velvety grip and lots of extra violet, graphite and black tea notes adding to the long flow of a finish. Really beautiful feel. Best from 2023 through 2038. 10,000 cases made. — JM
18 Rene Gabriel
Kunz Fassprobe 17: Mineralisches, dichtes, frisches Bouquet, rote und blaue Beeren, Cassis, Feuerstein, Tabak, Red Currant. Ausgewogener, dichtverwobener, klassischer, eleganter Gaumen mit dichter, feiner Frucht, viel feinem Tannin, vielfältiger, süsser Aromatik, dichter Struktur, langer, frischer Abgang. 21: René Gabriel: Sattes Purpur, dicht in der Mitte, lila Rand. Gibt sich momentan recht zurückhaltend und zeigt eine grossartige Tiefe an. Die Frucht ist sehr dunkelbeerig und liegt im schwarzen Beerenbereich, speckig, Rauch und schwarzer Pfeffer. Im Gaumen fest, griffig, eine verlangende Adstringenz zeigend. Für einmal ein eher maskuliner Wein mit viel Kraft. Momentan ist er wenig zugänglich und seine Genussreife ist somit auch schwierig zu berechnen. Ich denke, es geht da erst so ab 2031 los. Hier stellt sich die Frage, ob er sich noch verfeinern wird oder immer eine gewisse Arroganz in sich tragen wird. Wenn er seine Versprechen erfüllt, dann kann er noch einen Punkt zulegen. (18/20).
18 Rene Gabriel
Kunz Fassprobe 17: Mineralisches, dichtes, frisches Bouquet, rote und blaue Beeren, Cassis, Feuerstein, Tabak, Red Currant. Ausgewogener, dichtverwobener, klassischer, eleganter Gaumen mit dichter, feiner Frucht, viel feinem Tannin, vielfältiger, süsser Aromatik, dichter Struktur, langer, frischer Abgang. 21: René Gabriel: Sattes Purpur, dicht in der Mitte, lila Rand. Gibt sich momentan recht zurückhaltend und zeigt eine grossartige Tiefe an. Die Frucht ist sehr dunkelbeerig und liegt im schwarzen Beerenbereich, speckig, Rauch und schwarzer Pfeffer. Im Gaumen fest, griffig, eine verlangende Adstringenz zeigend. Für einmal ein eher maskuliner Wein mit viel Kraft. Momentan ist er wenig zugänglich und seine Genussreife ist somit auch schwierig zu berechnen. Ich denke, es geht da erst so ab 2031 los. Hier stellt sich die Frage, ob er sich noch verfeinern wird oder immer eine gewisse Arroganz in sich tragen wird. Wenn er seine Versprechen erfüllt, dann kann er noch einen Punkt zulegen. (18/20).
Producer
Château Rauzan-Ségla
In 1661, Pierre Desmezures de Rauzan acquired an estate which he named after himself. Over the next two centuries, his successors succeeded remarkably well in enhancing the reputation of Château Rauzan-Ségla, which was one of the favourite wines of Thomas Jefferson. Acquired by Chanel in 1994, this second growth has made major investments in order to be fully worthy of its reputation and rank. Château Rauzan-Ségla currently has sixty-six hectares of vines. These are respectfully tended: sustainable methods are used, the soil is ploughed, the vineyard is managed plot-by-plot, the grapes are hand-picked into small crates, and then sorted twice before fermentation. These are just a few of the steps taken to ensure outstanding quality. Rauzan-Ségla has a generous bouquet with a great deal of finesse. It epitomises the internationally recognized and much appreciated qualities of the finest wines of Margaux.