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Critics scores
95 Robert Parker
The 1999 Pavie is a candidate for "wine of the vintage". It boasts an opaque ruby/purple color in addition to gorgeous aromas of crushed minerals, smoke, licorice, cherry liqueur, and black currants. The wine is exceptionally pure and multilayered, with stunning texture and overall balance. The tannin level suggests 3-4 years of cellaring is warranted; it should age gracefully for 25+ years. If readers are wondering why Pavie has become so much better under the administration of Chantal and Gerard Perse, keep in mind that yields are one-third of what they were under the previous owners.
18 Rene Gabriel
00: Extrem dichtes Purpur-Rubin; satt und undurchdringlich. Verrücktes, weit gefächertes Himbeerenbouquet; riecht wie ein Richebourg, darunter eine wunderschöne Fruchtsüsse, absolut delikat. Im Gaumen seidig, veloursartige Textur voller Schmelz und Eleganz, wiederum viel primäre Fruchtnoten; Früchtetee, Hagebutten und rote Kirschen, zeigt eine gut stützende, Länge verleihende Säure, top vinifiziert. Wie schon bei den Grundaromen vermerkt – ein sehr burgundischer St. Emilion. 18/20 2005 – 2018 dunkles Weinrot, aufhellend mit erstem, zartem Reifeschimmer. recht offenes Bouquet, Brotkrustenton, Haselnussnoten, heller Kaffee und reife Pflaumen. Im Gaumen ersten Charme zeigend, die Frucht sanft kompottig, gut stützende Tannine die dem Wein Muskeln und Länge verleihen, im Finale hat dieser grosse Pavie fast etwas burgundisches an sich und erinnert mit seinen Kreuzkümmel und Kardamomnoten fast etwas an einen La Tâche! Beim ersten Schluck hat man das Gefühl, dass der Wein eine erste Trinkreife erreicht hat, im Nachklang sind die Tannine aber (noch) zu trocken. 11: Eine Doppelmagnum im Sempacherhof zum sehr attraktiven Käsebüffet, das von der immer fröhlichen Servicelehrtochter Edith bedient wurde, öffnete ich dann zwei versöhnliche Schluss-Knaller. Links den 1999 Pavie. Der stammte schon aus der neuen Perse-Zeit und war dem entsprechend konzentriert und Fruchtbeladen. Das Holzkorsett streift er wohl just in diesem Moment so langsam ab und so kam diese Granate sehr gut an, was zu einem Stimmungswechsel im Saal führte, weil vorher so viele fraghafte Doppelmagnums im Glas waren. Diese DM: 19/20. 11: Ein volles, modernes Röstpaket; viel Mokka und dunkle Brotkruste. Mehr mondial wie Saint-Emilion. Für einen 99er unlogisch konzentriert. Mehr als das Jahr hergab. trinken (2009 - 2018)
92 Wine Spectator
Yummy red. Attractive aromas of plums, berries, tobacco and smoke. Full-bodied, with velvety tannins and a long, juicy finish. Best after 2005. 1,665 cases made. ?JS
Producer
Château Pavie
Pavie stands for the small vine-grown peaches that previously occupied this Saint-Émilion plot of land prior to the 4th century. Today, Château Pavie carries its heritage in its name, and stands as the largest Premier Grand Cru Classé in the entire appellation. With 37-hectares of continuous vines and ample amounts of sunshine, this remarkable south-facing lot can be classified into three specific terroirs. The newly redesigned estate by Alberto Pinto, has a large glass façade that offers an outstanding view of the hillside vineyard, some even claim it’s "the most beautiful spot in Saint-Émilion.” Purchased by Gérard Perse in 1998, owner of the Pavie-Decesse and Monbousquet châteaux, Pavie is now one of the greatest new wave producers. Pavie, like the other Perse wines have developed into late-harvested and highly extracted reds, balanced by their dichotomy of opulence and delicacy. Promoted to the Premier Grand Cru Classé A status in 2012, the Grand Vin, Pavie is an exemplarily Perse wine, vinified with a modern approach, the result is rich, concentrated and high in quality.