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Palmer 2014 1800cl

3eme Grand Cru Classé | Margaux | Bordeaux | France
Sold out
Critics scores
95 James Suckling
This really develops wonderfully in the glass starting out earthy with mushrooms and spices and then turns to dark fruit such as blackberries and blackcurrants. Full-bodied, very intense and minerally. Firm and silky tannins and a long, long finish. From biodynamically grown grapes. Drink in 2022.
18 Rene Gabriel
49 % Cabernet Sauvignon, 45 % Palmer, 5 % Petit Verdot. 33 hl/ha. Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Schwer anzugehendes Bouquet, getrocknete Steinpilze, Soyasauce, Amarenasüsse und einen feinen Luftton zeigend. Ich monierte diesen Ton bei Thomas Duroux und wir öffneten ein zweites Muster. Dieses war dann aber genau gleich. Im Gaumen stoffig, viel dunkelmalzige Noten, Korinthenspuren und Darjeelingtee. Noch nie hatte mich ein junger Palmer an einen südlichen Rhônewein erinnert. Das war aber jetzt deutlich der Fall. Im Nachklang kommt aber alles ins Lot, der Wein endet extrem aromatisch mit vielen schwarzen Beeren, Lakritze und einem Hauch von Sommertrüffel. Ich finde da aber - mit meiner Erfahrung von mittlerweile 73 Jahrgängen Palmer - keine Parallelen zu irgendeinem früheren Jahrgang. Es wird - von seiner etwas fordernden Charakteristik her - ein etwas reservierter Klassiker werden. Dieser Palmer wurde das allererste Mal komplett im biodynamsichen Stil hergestellt. Somit wird da ein neues Kapitel eingeläutet und da muss auch ein versierter Degustator (Gabriel) wohl in noch die Bio-Verkostungs-Schule gehen. Potentialwertung: 18/20 2025 – 2050
18 Rene Gabriel
49 % Cabernet Sauvignon, 45 % Palmer, 5 % Petit Verdot. 33 hl/ha. Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Schwer anzugehendes Bouquet, getrocknete Steinpilze, Soyasauce, Amarenasüsse und einen feinen Luftton zeigend. Ich monierte diesen Ton bei Thomas Duroux und wir öffneten ein zweites Muster. Dieses war dann aber genau gleich. Im Gaumen stoffig, viel dunkelmalzige Noten, Korinthenspuren und Darjeelingtee. Noch nie hatte mich ein junger Palmer an einen südlichen Rhônewein erinnert. Das war aber jetzt deutlich der Fall. Im Nachklang kommt aber alles ins Lot, der Wein endet extrem aromatisch mit vielen schwarzen Beeren, Lakritze und einem Hauch von Sommertrüffel. Ich finde da aber - mit meiner Erfahrung von mittlerweile 73 Jahrgängen Palmer - keine Parallelen zu irgendeinem früheren Jahrgang. Es wird - von seiner etwas fordernden Charakteristik her - ein etwas reservierter Klassiker werden. Dieser Palmer wurde das allererste Mal komplett im biodynamsichen Stil hergestellt. Somit wird da ein neues Kapitel eingeläutet und da muss auch ein versierter Degustator (Gabriel) wohl in noch die Bio-Verkostungs-Schule gehen. Potentialwertung: 18/20 2025 – 2050
94 Robert Parker
The 2014 Palmer builds on the promise that it showed in barrel. It is clearly a more understated and nuanced Palmer from winemaker Thomas Duroux this year, but a Margaux with exquisite delineation and precision, hints of blackberry, boysenberry and a touch of pencil box. The palate is medium-bodied with very fine tannin. It feels supple and lithe in the mouth. It will not have the depth and power of the subsequent 2015 Palmer, yet the "flow" is very sensual and the Merlot (45% of the blend) just lends it roundness and a caressing texture. What a beautiful Margaux and I bet it will be deceptively long-lived.
94 Wine Spectator
This has a fresh, energetic feel, with lots of bramble-edged grip pushing the core of raspberry, plum and cherry coulis flavors. The finish is very pure, punctuated by lively floral and iron notes. Flaunts minerality in the end. Best from 2020 through 2035.
94 Robert Parker
The 2014 Palmer builds on the promise that it showed in barrel. It is clearly a more understated and nuanced Palmer from winemaker Thomas Duroux this year, but a Margaux with exquisite delineation and precision, hints of blackberry, boysenberry and a touch of pencil box. The palate is medium-bodied with very fine tannin. It feels supple and lithe in the mouth. It will not have the depth and power of the subsequent 2015 Palmer, yet the "flow" is very sensual and the Merlot (45% of the blend) just lends it roundness and a caressing texture. What a beautiful Margaux and I bet it will be deceptively long-lived.
94 Wine Spectator
This has a fresh, energetic feel, with lots of bramble-edged grip pushing the core of raspberry, plum and cherry coulis flavors. The finish is very pure, punctuated by lively floral and iron notes. Flaunts minerality in the end. Best from 2020 through 2035.
Producer
Château Palmer

Among the mythic wines of the Margaux Appellation, Château Palmer has always stood apart, as instantly recognisable for its midnight blue label as for its inimitable bouquet, an uncommon blend of power and delicacy. It’s a strength of character drawn from a fabled terroir, and from an ensemble of vibrant personalities who have forged the estate’s identity through history. Emerging in the 17th century, the estate only became Château Palmer in 1814, when it was acquired by Charles Palmer, a dashing British Major General who instilled his namesake with enough éclat and glamour to see it become renowned throughout London’s aristocratic circles. In 1853, the Pereire brothers, among the preeminent financiers of Napoleon III’s France, brought the rigour and vision needed for Château Palmer to be ranked among the most prestigious classified growths of the 1855 classification. In 1938, a consortium of four leading families in the Bordeaux wine trade acquired the estate, heralding an era of momentous vintages and deep-rooted stability – indeed, Palmer is still owned by the descendants of two of these families:Mähler-Besse and Sichel.