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Les Carmes Haut Brion 2012 75cl

AOC | Graves, Pessac-Léognan | Bordeaux | France
Sold out
Critics scores
18 Rene Gabriel
Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Delikates, vielschichtiges Bouquet, verschwenderisch viel Maulbeeren und auch Cassis im Hintergrund, ein Hauch Caramel und dunkle Edelhölzer. Samtiger Gaumen, feine Tannine, auf Eleganz aufgebaut und somit merkt man irgendwie die doch wahrscheinlich massive Konzentration dieses Weines nicht. Das neue Team will bei der Elite der Appellation mit mischen. Wenn der Wein im Innern seine noch etwas grünlich anmutenden Tannine verdaut, dann legt er noch einen Punkt zu. (17/20). 14: 45 % Cabernet Franc, 35 % Merlot, 20 % Cabernet Sauvignon. Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Sehr würziges Bouquet, Szechuanpfeffer, Brombeerennoten und kalter Schwarztee. Im Gaumen mit feinem Fleisch, eine geniale Würze zeigend, hat sich seit der Primeurprobe gemacht und läutet - von der Vinifikationsart ein neues Kapitel dieses Weingutes ein. Er wird aber eine gewisse Zeit brauchen bis er seine eigenen Tannine verdaut hat. warten (2017 - 2036)
18 Rene Gabriel
Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Delikates, vielschichtiges Bouquet, verschwenderisch viel Maulbeeren und auch Cassis im Hintergrund, ein Hauch Caramel und dunkle Edelhölzer. Samtiger Gaumen, feine Tannine, auf Eleganz aufgebaut und somit merkt man irgendwie die doch wahrscheinlich massive Konzentration dieses Weines nicht. Das neue Team will bei der Elite der Appellation mit mischen. Wenn der Wein im Innern seine noch etwas grünlich anmutenden Tannine verdaut, dann legt er noch einen Punkt zu. (17/20). 14: 45 % Cabernet Franc, 35 % Merlot, 20 % Cabernet Sauvignon. Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Sehr würziges Bouquet, Szechuanpfeffer, Brombeerennoten und kalter Schwarztee. Im Gaumen mit feinem Fleisch, eine geniale Würze zeigend, hat sich seit der Primeurprobe gemacht und läutet - von der Vinifikationsart ein neues Kapitel dieses Weingutes ein. Er wird aber eine gewisse Zeit brauchen bis er seine eigenen Tannine verdaut hat. warten (2017 - 2036)
94 Robert Parker
An inky, bluish-black color, this wine has deep black raspberry and blueberry notes mixed with charcoal, graphite and subtle smoke. Rich, full-bodied and silky textured, this complex, stunning Pessac-Léognan from this tiny jewel of a vineyard near Haut Brion is hitting all the high notes in 2012. It should drink well for 15-20. This is another bottled wine that dramatically out-performed its barrel sample.<br/>
94 Robert Parker
An inky, bluish-black color, this wine has deep black raspberry and blueberry notes mixed with charcoal, graphite and subtle smoke. Rich, full-bodied and silky textured, this complex, stunning Pessac-Léognan from this tiny jewel of a vineyard near Haut Brion is hitting all the high notes in 2012. It should drink well for 15-20. This is another bottled wine that dramatically out-performed its barrel sample.<br/>
90 Vinous
Producer
Château Les Carmes Haut-Brion
One of the jewels of the Bordeaux wine country, Château Les Carmes Haut-Brion has nearly five hectares of vines in the Pessac-Léognan appellation. It is located just southwest of the city of Bordeaux, like its neighbor, Château Haut-Brion. From 1584 to 1789, Les Carmes Haut-Brion belonged to the Carmelite religious order, which accounts for the origin of its name. After the French Revolution, the property was acquired by Bordeaux négociants, the Chantecaille family, and then sold in late 2010 to Patrimoniale du Groupe Pichet, who were seeking to diversify. Surrounded by the city, the property benefits from a mild microclimate, one that is less susceptible to frost and more conductive to ripening. Its unique holding is split by the Le Peugue stream, which is now home to Les Carmes Haut-Brion’s brand-new cellar. Completed in 2016, the new cellar was designed by the famous Philippe Starck, and talented architect, Luc Arsène-Henry, the symbolic structure spreads over 2,000 meters squared despite its seemingly small exterior. Using matrix concrete, glass and metal, the building stands 4-levels tall - accommodating both the barrel cellar, and the under-water castle cellar, as well as the grape harvest-reception-room, the tasting room, and their impressive terrace - that offers a breathtaking panoramic view of the entire estate. Its boldly inspired shape cuts through the water evoking Bordeaux’s past time – when the great wines were all transported by boat. Complemented by its reflective walls - the urban terroir and natural light are beautifully mirrored in its façade - making the new cellar a harmonious naturally inspired structure.