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Critics scores
95 Vinous
Pale, bright yellow. Musky aromas and flavors of pineapple, grapefruit, crushed rock, ginger and mustard seed. Offers an uncanny combination of great density without any impression of weight, with the mid-palate displaying complex smoke and spice notes and outstanding lift. Maintains its thickness straight through to the finish, where it's virtually impossible to scrape this juice off your palate. This extremely promising young wine needs long aging to knit.
94 Robert Parker
Tasted at BI Wine & Spirits' 10-Years-On tasting, the 2007 Haut Brion has a perfumed bouquet with abundant red fruit, sage, sandalwood and black olive scents that just seem to soar from the glass. The palate is medium-bodied with fine tannin, beautifully judged acidity and a gentle build in the mouth towards the savory/meaty finish. There is class interwoven into this Haut Brion from start to finish, and the persistence is very impressive. This is just reaching its drinking plateau. Tasted February 2017.
17 Rene Gabriel
44 % Cabernet Sauvignon, 43 % Merlot, 13 % Cabernet Franc. 43 % der Produktion ergab Grand Vin. Also genau die Proportionen von den Rebflächen. Sehr dunkles Granat mit lila- und violetten Reflexen. Recht dichtes Bouquet mit einer gewissen, recht komplexen Aromenfülle im Ansatz, schwarzer Tee, dunkle Pflaumen, Palisandernoten, Teer und viel Brazil-Tabak, wirkt tief und dabei momentan etwas trocken, getrocknete Baumnussschalen im Untergrund. Im Gaumen eine erstaunliche Konzentration zeigend, fleischiger Körper, wirkt maskuliner als der Mission, was völlig unüblich ist, auf der Zunge eine schwarzbittere, aber Charakter verleihende Extraktnote, im Finale zwar sehr aromatisch aber auch etwas mild ausklingend. Schwierig mit anderen Jahrgängen zu vergleichen, aber irgendwie kommt man auf kühlere Millésimes in der Erinnerung, wie beispielsweise 1994+. Ein langlebiger Haut-Brion der nie ganz seinen zu erwartenden Finessen gerecht wird. 11: War am SYChlusslicht am Berlin-Tasting in Zürich. Mittleres Granat-Rubin, aufhellender Rand. Süsses Bouquet, leicht kompottiger Ansatz, zeigt sich rotbeerig, dezent laktisch, noch deutliche Röstnoten, Pflaumenschalen. Schlanker Gaumen, fein seidige Textur, auch hier viel rotbeerige Tendenzen mit Johannisbeerennoten und roter Kirschenhaut, hat so fast eine gewisse Pinot-Affinität, endet säuerlich. Gleicht leider etwas dem eigenen 1997er. Die Wertung ist knapp erreicht. Am Abend lag ich bei 17/20. Am Mittag: 18/20. 12: Mittleres Rubin-Granat, eher wenig Mitte zeigend. Delikates Bouquet, etwas Weihrauch, Lakritze, ein Hauch Cassis, sonst mit eher rotbeerigem Hintergrund. Wirkt im Gaumen etwas schlanker als der Mission bei feinerer Adstringenz, ziemlich seidig im Fluss, einzig die Schwarzschokobitternote in der Mitte des Extraktes sollte sich noch verfeinernd. Man kann ihn anfangen zu geniessen, bei leicht grösserem, weiterem Potential als der Mission.beginnen (2014 - 2028)
91 Wine Spectator
There's beautiful sweetness of fruit on the nose, with floral and ripe plum undertones. Very aromatic and subtle. Medium- to full-bodied, with fine tannins and a delicate fruit finish. Refined. Best after 2013. 8,750 cases made. –JS
Producer
Château Haut Brion
One of the four original properties classified as a First Growth in the famous 1855 Classification, Château Haut-Brion is even more unique for the fact that they were the only property outside of Médoc to be included. The château has had a long history in viticulture, dating further back than its Médoc Grand Cru Classé counterparts, making this estate a true Graves idol. Situated just southwest of Bordeaux’s city center, the 51-hectare property belongs to the Pessac-Léognan appellation. Dominated by red plantings, a mere three hectares of vineyards are dedicated to the growth of their lightly oaked white varieties, Sémillion and Sauvignon Blanc. Today the property is under the same ownership as Château La Mission Haut-Brion and La Tour Haut-Brion. The Dillon family is represented by Prince Robert Dillon of Luxembourg who now runs the estate. When compared to the larger First Growths, Château Haut-Brion has a rather small production of magnificent reds and whites. The estate’s second wine, Le Clarence de Haut-Brion can almost rival the exquisite Grand Vin, Haut-Brion that contains a high percentage of Merlot. The château also produces a barrel-fermented Haut-Brion Blanc, along with a second white, made from both Haut-Brion and La Mission Haut-Brion, labeled as La Clarté de Haut-Brion.