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Critics scores
19 Rene Gabriel
55 % Cabernet Sauvignon, 40 % Merlot, 5 % Cabernet Franc: Sanft aufhellendes Granat-Rubin. Das verführerischste Bouquet aller Margaux; so süss, so beerig und so fein, delikate Waldbeerenfruchtnote vermischt mit buttrigem Caramel und gerösteten Mandeln, beim zweiten Lüften kommen diese einzigartigen Kräutertöne zum Tragen. Auch im Gaumen viel Frucht, burgundische Textur, rahmig schmelzende Tannine, die im Kern aber eine ausgeglichene Adstringenz erzeugen, Lakritze im nachhaltigen Extrakt. Durch die perfekte Reife, dem stützenden, vanilligen Unterton sowie dem von reifem Merlot geprägten Schokoton bekommt dieser geniale Giscours im Finale eine Affinität mit einem grossen Ribera del Duero. (19/20). 08: Erotik pur, nebst seiner Margaux-Süsse zeigt der Wein im Finale Grenadine und gekochte, rote Kirschen. Ein Burgunderglas ist hier passend! (19/20). 09: Am 66igsten Geburtstag von Walter Kaufmann gab es diesen Wein als Höhepunkt. Und wir tranken an unserem Tisch viel von diesem feinem, bekömmlichen, schon fast erotischen Margaux der jetzt sorglos 20 Jahre lang Freude bereiten wird. (19/20). 11: An einem Lunch auf Haut-Bailly. Einfach nur gail! Pedro Ximenexnote, Schwarztee, Dörrfrüchte. Harmonie pur im Gaumen und eine hemmungslose, erste Reife zeigend. 14: Eine crazy-süsse Frucht zeigend. Geht in Richtung grosser Burgunder - pardon Margaux! (19/20). Süsses, zart rosiniges Bouquet. Im Gaumen helles Malz, cremig. Eine richtige Plaisir-Orgie!
93 Wine Spectator
Very dark and concentrated, with intense aromas of tobacco, coffee and blackberries. Full-bodied, with big, velvety tannins and a long finish of licorice, berry and currants. Giscours is doing something special. Best ever from here. Best after 2010. 27,500 cases made. ?JS
92 Robert Parker
Probably the finest Giscours made since the 1975, this black/purple-colored 2000 offers up terrific notes of camphor, creosote, blackberry, and cassis jam intermixed with notions of smoke and earth. Spicy, with low acidity, a big, rich, fleshy, full-bodied palate, outstanding texture, and a long, pure finish, it is, to reiterate, one of the best Giscours produced over the last 25 years. A sleeper of the vintage, it is still available for a realistic price.
Producer
Château Giscours
As one of the largest Margaux properties, Château Giscours represents one of the eleven 3ème Grand Cru Classés in the region. Located in the communes of Larbarde and Arsac, the château lies in the Margaux appellation. With a long and detailed history that can be traced back to the fourteenth century, Château Giscours is currently owned by Dutch businessman, Eric Albada Jedgersma since 1995. Managed by the dynamic Alexander van Beek, the property owns 95-hectares of vineyards planted to Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc and a bit of Petit Verdot. The Grand Vin, Giscours, is a rich, textured and perfectly aromatic wine, consistently one of Margaux’s best. In a similar spirit of quality, the estate produces two powerful secondary wines, La Sirene de Giscours, and Le Rose de Giscours.