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Du Tertre 1996 75cl

5eme Grand Cru Classé | Margaux | Bordeaux | France
Sold out
Critics scores
90 Robert Parker
A sleeper, Du Tertre's 1996 exhibits a black ruby/purple color, a sweet black fruit-scented nose, medium to full body, well-integrated tannin, and fine purity and depth. This wine should age nicely, yet have a degree of accessibility young. Anticipated maturity: 2004-2018. Readers should be aware that this property was recently sold by Madame Gasqueton (the proprietor of Calon-Segur) to a Dutchman named Eric Jelgersma, also the new proprietor of Chateau Giscours.
15 Rene Gabriel
Vielversprechend aus dem Fass und dann später enttäuschend an der Arrivage. Punktwertung mit einem Fragezeichen. Fassprobe (15/20): Grünes, pfeffriges, tabakiges Bouquet. Im Gaumen sandig, grob mit grünen Paprikaschoten, zwar ein interessantes Potential, wirkt aber eher bourgeois. Trotzdem im Verhältnis zu vorangegangenen Jahrgängen sehr gut. 00: In der Mitte leicht trübes, am Rand aufhellendes Purpur. Würziges Nelkenbouquet, Spuren von leicht unreifem Cabernet, was dem Nasenbild eine etwas krautige Note verleiht. Im Gaumen eine Spur Unsauberkeit, nasse Wolle und wiederum grüne Noten. Das Potential wäre recht gross. Wäre! 03: Für einen 96er nicht besonders tief in der Farbe. Grünes Bouquet von unreifem Cabernet geprägt. Mittelgewichtiger Gaumen mit noch stützenden Tanninen, doch fehlt auch hier deutlich die mögliche Konzentration, leicht grasiges Finale. Weit hinter seinen Jahrgangsmöglichkeiten. 15/20 vorbei
81 Wine Spectator
A reasonable '96, with mint and berry character on the nose and palate. Medium- to light-bodied, with light tannins and a light, fruity finish. Best after 2000. –JS
Producer
Château du Tertre
Perhaps one of the most overlooked Classified Growths in Margaux, Château du Tertre has remained true to their historic roots. Stretching over 52-hectares, the thousand-year-old estate sits amongst the highest Margaux terroirs, with the most elevated gravel land in Médoc planted to Cabernet Sauvignon, Merlot, and smaller amounts of Cabernet Franc and Petit Verdot. Quite recently, the 1855 Classified château was acquired by a Dutch businessman, Eric Albada Jelgersma in 1997. After thoroughly investing in the winery and vineyards, Château du Tertre has consistently produced one of the most perfumed Margaux reds, some even rival its similarly owned sister winery, Château Giscours. The estate’s Grand Vin, Du Tertre has quite a great vocation for ageing, building in complexity with each year of cellaring. As an elegant blend of Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc and Petit Verdot, the flagship is an excellent reflection of this château’s exceptional terroir.