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Bellevue-Mondotte 2005 1800cl

Grand Cru | St. Emilion | Bordeaux | France
Sold out

All vintages

2005
Critics scores
100 Robert Parker
Made up of 90% Merlot and 10% Cabernet Franc, the opaque bluish/purple 2005 from Bellevue-Mondotte offers amazing chocolate espresso notes along with blueberry and blackberry liqueur, some incense and a hint of flowers. Full-bodied and staggeringly concentrated, this blockbuster wine (in a blockbuster vintage) is unreal. Talk about a wine that is beyond belief – this is a great achievement from Chantal and Gérard Perse. Drink it over the next 25-30 years. Sadly, there were only 340 or so cases produced.
18 Rene Gabriel
Blutrot-Schwarz, undurchdringlich. ein Bouquet wie ein junger, grosser Vintage-Port, gekochte Kirschen, Cassis und dunkle Hölzer, durch die enorme Konzentration wirkt er relativ trocken in der Nase. Im Gaumen setzt sich die Port-Richtung fort, extreme, massivste Konzentration, schwarzbeerig, die Gerbstoffe schwanken zwischen genial und brutal hin und her, der Wein hat Mühe sich im Gaumen zu bewegen und steht durch seine «Überkonzentration» praktisch unbeweglich im Gaumen stehen. Wenn Gerard Perse in normalen Jahrgängen schon mit einer fast übernatürlichen Konzentration in seinen Weinen aufwartet, so muss man hier leider von Monstern sprechen, die vielleicht gar nie reif werden, zumindest nicht von jenen genossen werden können die ihn hergestellt, oder als Primeur verkostet haben. Wann hört ein Bordeaux auf ein Bordeaux zu sein? Wann ist es gar nicht mehr Wein? Soll ein St. Emilion einen grossen Port konkurrenzieren? Wertung: Das Potential liegt bei 100 Jahren. Die Qualität ist beim Maximum einzustufen. Als Weinwertung ohne den vielleicht immer fehlenden Genuss mit zu bewerten: warten (2015 - 2080)
Producer
Château Bellevue Mondotte
Château Bellevue Mondotte is this appellation’s tiny jewel, owned by the brilliant Bordeaux visionary Gérard Perse, of the celebrated Grand Cru Classé Château Pavie. The two-and-a-half-hectare parcel of nearly 50-year-old vines is planted to a majority of Merlot with smaller proportions of Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc and lies on some of the best limestone-based soils in Saint-Émilion. Since 2001, Perse has established several changes at the estate, the cellars have been renovated and he has aimed to purify his vinification processes. With lower yields and drastic green harvesting, the wines are then fermented in oak tanks with malolactic in barrel before being aged on the lees and bottled completely unfiltered and unfined. The quality-conscious driven mindset of Perse and consulting oenologist, Michel Rolland is continuously transparent in the château’s rich and concentrated wine production. Bellevue-Mondotte, the Grand Vin, is a big, full-bodied Merlot based blend, profiting from extended maturation in new oak.