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Critics scores
19 Rene Gabriel
05: Fassprobe: 70 % Merlot, 20 % Cabernet Franc, 10 % Cabernet Sauvignon. Ein Wahnsinnskonzentrat in der Nase, Heidelbeeren, schwarze Johannisbeeren, Speck und Kaffeenoten und dunkle Edelhölzer, vor allem Teakholznuancen, wirkt durch seine enorme Konzentration etwas trocken im Ansatz und hat so momentan Mühe, seine Primärfrucht zu zeigen, was aber im Untergrund mit einer schweren Kandissüsse und sehr dunkles Caramel wieder ausgeglichen wird. Im Gaumen einerseits sehr konzentriert, aber in den Gerbstoffen fett und darin erste Rundungen zeigend, viel blaue, aber noch mehr schwarze Beeren vermittelnd, eine Gesamtaromatik in einem ausufernden, in sich aber verschlossenen Masse, im extrem langen Finale Lakritze, Cassis, Schwarztee und ein Hauch Malagarosinen zeigend. Ein mächtiger, sehr viel Reife verlangender Pavie für Überüberübermorgen. 06: Sehr tiefes, dichtes Purpur-Lila. Intensives Amarenakirschenbouquet, viel Süsse von roten, reifen Früchten zeigend, momentan etwas zu Kopf steigend. Im Gaumen zieht sich diese Süsse vom Nasenspiel fort, sattes, nach gekochten Johannisbeeren schmeckendes Extrakt, intensive Adstringenz, zeigt momentan etwas mehr Muskeln wie Fleisch, im Finale Honigspuren von sehr reifem Traubengut. 09: Mit Gérard Perse auf Pavie verkostet. Extrem dicht und fleischig, die Tannine sind sandig, klassisch und massiv - aber auch vielleicht etwas zu hart geraten. Oder liegt es generell an diesem Jahrgang? Do not touch! warten (2015 - 2035)
95 Robert Parker
A brilliant effort from proprietors Chantal and Gerard Perse, Pavies 2004 (7,050 cases) exhibits an inky/ruby/purple color, a surprisingly soft, forward style for this hallowed terroir, full-bodied, and concentrated creme de cassis flavors intermixed with cherries, truffles, and subtle smoky wood notes. Beautifully-textured as well as expansive, this may be the most developed and forward Pavie made by Perse since his acquisition of the property in 1998. Anticipated maturity: 2009-2025+.
93 Wine Spectator
Black in color, inky, with treacle tart, tar and intense berry on the nose. Full-bodied, with chewy yet caressing tannins and lots of ripe, almost raisiny fruit character. Mouthpuckering. Needs time. Best after 2016. 7,500 cases made. JS
Producer
Château Pavie
Pavie stands for the small vine-grown peaches that previously occupied this Saint-Émilion plot of land prior to the 4th century. Today, Château Pavie carries its heritage in its name, and stands as the largest Premier Grand Cru Classé in the entire appellation. With 37-hectares of continuous vines and ample amounts of sunshine, this remarkable south-facing lot can be classified into three specific terroirs. The newly redesigned estate by Alberto Pinto, has a large glass façade that offers an outstanding view of the hillside vineyard, some even claim it’s "the most beautiful spot in Saint-Émilion.” Purchased by Gérard Perse in 1998, owner of the Pavie-Decesse and Monbousquet châteaux, Pavie is now one of the greatest new wave producers. Pavie, like the other Perse wines have developed into late-harvested and highly extracted reds, balanced by their dichotomy of opulence and delicacy. Promoted to the Premier Grand Cru Classé A status in 2012, the Grand Vin, Pavie is an exemplarily Perse wine, vinified with a modern approach, the result is rich, concentrated and high in quality.