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Critics scores
99 Robert Parker
At its release, the 2003 Pavie was somewhat controversial in wine tasting circles, but eleven years later it is obviously a great classic. Its deep purple color is accompanied by notes of vanillin, lead pencil shavings, creme de cassis, plums, black currants and kirsch. Full-bodied, youthful and rich with terrific purity and texture as well as a striking opulence, its 40+-second finish, stunning purity and wonderful perfume suggest it can be drunk now or cellared for 15-20 years.
19 Rene Gabriel
04: Fassprobe: (70 % Merlot, 20 % Cabernet Franc, 10 % Cabernet Sauvignon): Reifes Beerenbouquet; wuchtig mit einer herrlichen Süsse, Maulbeeren, rotes Cassis, Dörrpflaumen und einem Hauch hellen Kaffee vermischt mit Edelhölzern, berauschendes Parfüm, darin Cakesfrüchte und einen Touch Melisse zeigend. Perfekter Gaumenauftritt; Balance auf höchstem Niveau, helles Caramel, Waldfrüchte, eine Spur Grenadine und wieder diese sensationelle Frische darin, gebündelter, sehr konzentrierter Körper, viel Reife verlangend, denn die Gerbstoffe zeigen sich sportlich maskulin und müssen sich noch integrieren. 06: In der coburg in Wien. Mitteldunkles Granat, rubiner Rand. Wuchtiges, kompottiges Bouquet, viel Dörrpflaumen, Bananen, Schoko- und Nusspralinenoten, Malzspuren wirkt etwas schwerfällig in der Nase. Im Gaumen wirkt der Wein wie ein reifer Port mit eher tiefer Säure, Feigentöne, fast sirupartige Konsistenz, da der Wein so viel Fett aufweist sind die sicherlich massiven Tannine mit sehr viel Schmelz umgeben und lassen einen ersten Schluck zu. vom Aroma her wird dieser Pavie aber immer eher Portmässig bleiben und vielleicht an gewisse 1947er in seiner vollen Reife erinnern. (19/20) 08: Tiefes, dichtes Granat mit lila Schimmer und rubinem Rand. Kokos-Bounty-Pralinenbouquet, üppig, dicht und mit einer berauschenden Merlotsüsse, trotz der warmen Frucht weist das Nasenbild eine wunderschöne Frische auf. Im Gaumen süss, recht weich, die massiven, im Untergrund spürbaren Tannine sind mit einem weichen Fettmantel umfüllt, Im Nachklang pflaumig, getrocknete Feigen, endet mit Portschimmer. Momentan ein «dicker Spass». trinken (2009 - 2030)
96 Wine Spectator
Incredible nose of raspberry jam with vanilla and floral undertones. Full-bodied, with velvety, caressing tannins and loads of fruit on the finish. Best after 2010. 3,330 cases made. –JS
Producer
Château Pavie
Pavie stands for the small vine-grown peaches that previously occupied this Saint-Émilion plot of land prior to the 4th century. Today, Château Pavie carries its heritage in its name, and stands as the largest Premier Grand Cru Classé in the entire appellation. With 37-hectares of continuous vines and ample amounts of sunshine, this remarkable south-facing lot can be classified into three specific terroirs. The newly redesigned estate by Alberto Pinto, has a large glass façade that offers an outstanding view of the hillside vineyard, some even claim it’s "the most beautiful spot in Saint-Émilion.” Purchased by Gérard Perse in 1998, owner of the Pavie-Decesse and Monbousquet châteaux, Pavie is now one of the greatest new wave producers. Pavie, like the other Perse wines have developed into late-harvested and highly extracted reds, balanced by their dichotomy of opulence and delicacy. Promoted to the Premier Grand Cru Classé A status in 2012, the Grand Vin, Pavie is an exemplarily Perse wine, vinified with a modern approach, the result is rich, concentrated and high in quality.