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Ausone 2010 600cl

1er Grand Cru Classé A | St. Emilion | Bordeaux | France
Sold out
Critics scores
98 James Suckling
The nose is so deep and almost endless with dried strawberries, blueberries, and incense. Citrus too. Some prunes. Full body, with chewy yet polished tannin quality and tension. Beautiful focus and balance with a richness and delicacy at the same time. Something almost Burgundian. It's the purity of fruit. 55% Cabernet Franc and 45% Merlot. Try in 2020.
19 Rene Gabriel
55 % Cabernet Franc, 45 % Merlot. 26 hal/ha. 14.5 Vol. 18'000 Flaschen. Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Solide Nase, direkt mit vielen Gewürzen, Heidelbeeren, Cassis und Lakritze dahinter viel noble Schwarzteenoten, alles ist frisch, klar ausgerichtet, aber nicht überschwänglich, also ein beruhigendes Nasenbild das auf Perfektion aus ist. Erst im Gaumen kommt eine erste Süsse, die die Beerenreife unterstreicht, auch hier pfeffrig, fast pikant und mit vordergründiger Gerbstoff-Präsentation wie beim Zweitwein. Ein noch roher Diamant, der extrem viel Zeit brauchen wird um sich zu harmonisieren und um zu einem möglicherweise grossen Ausone zu werden. Man hofft, dass sich hier in 20 Jahren alle Potentialwünsche erfüllt haben. Das Potential ist nämlich riesig, das Verständnis dafür noch beschränkt, die Grösse absehbar. Ich gehöre zu den önologischen Wahrsagern. Aber - so leicht macht es dieser schwer einzustufende Ausone 2010 dem geneigten Degustator dann ganz und gar nicht. Die Harmoniesuche wird nicht einfach sein...
19 Rene Gabriel
55 % Cabernet Franc, 45 % Merlot. 26 hal/ha. 14.5 Vol. 18'000 Flaschen. Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Solide Nase, direkt mit vielen Gewürzen, Heidelbeeren, Cassis und Lakritze dahinter viel noble Schwarzteenoten, alles ist frisch, klar ausgerichtet, aber nicht überschwänglich, also ein beruhigendes Nasenbild das auf Perfektion aus ist. Erst im Gaumen kommt eine erste Süsse, die die Beerenreife unterstreicht, auch hier pfeffrig, fast pikant und mit vordergründiger Gerbstoff-Präsentation wie beim Zweitwein. Ein noch roher Diamant, der extrem viel Zeit brauchen wird um sich zu harmonisieren und um zu einem möglicherweise grossen Ausone zu werden. Man hofft, dass sich hier in 20 Jahren alle Potentialwünsche erfüllt haben. Das Potential ist nämlich riesig, das Verständnis dafür noch beschränkt, die Grösse absehbar. Ich gehöre zu den önologischen Wahrsagern. Aber - so leicht macht es dieser schwer einzustufende Ausone 2010 dem geneigten Degustator dann ganz und gar nicht. Die Harmoniesuche wird nicht einfach sein...
97 Wine Spectator
Very sappy and intense, offering racy red licorice, red currant and violet notes, with nice taut acidity and a long, minerally finish. Combines power and austerity, with excellent drive. For those who like backbone in their wines. —J.M.
96 Robert Parker
Deep garnet in color, the 2010 Ausone opens with notes of sweaty leather, iron ore, Marmite toast and prunes with hints of dried herbs and charcuterie plus a medicinal waft. Full-bodied, the palate has a very racy line of acidity and well-played, chewy tannins supporting the maturing fruit, finishing with an herbal lift.  <br/>
96 Robert Parker
Deep garnet in color, the 2010 Ausone opens with notes of sweaty leather, iron ore, Marmite toast and prunes with hints of dried herbs and charcuterie plus a medicinal waft. Full-bodied, the palate has a very racy line of acidity and well-played, chewy tannins supporting the maturing fruit, finishing with an herbal lift.  <br/>
Producer
Château Ausone
Château Ausone has produced wine for close to four centuries in commemoration of the Roman poet, Decimius Magnus Ausonius, who once owned over 40-hectares of vines in Saint-Émilion. A great Right Bank producer, Ausone is one of the only four estates, along with Cheval Blanc, Angélus, and Pavie to be classified as a Premier Grand Cru Classé A-grade property in the appellation. Today, following in direct lineage of 17th century owners the Dubois-Challon-Vauthier family, Alain Vauthier and his daughter Pauline own and manage the estate. Located just outside of the Saint-Émilion village, Ausone owns what is rumored to be the best terroir in Bordeaux, a steep 7-hectare plot perched on a hillside. From 1993 to 2013, famed enologist Michel Rolland worked with the family offering invaluable input on the winemaking approach. These important founding years helped even more to propel this already impressive château to the top ranking producers from around the globe. Ausone is known by its inimitable mineralistic style which is culminated by the massive limestone deposits in the soil. The wines are overall rich, complex, and increasingly oaked.