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Contrada Rampante 2017 75cl

IGT | Terre Siciliane | Sizilien | Italien
CHF 48.65

Alle Jahrgänge

2017 2018 2019
Rezensionen & Bewertungen
93 Vinous
The 2017 Contrada Rampante Etna Rosso is stunning from the first tilt of the glass, showing the ripe nature of the vintage, yet balancing it wonderfully against the smoky and savory characteristics of its source. Musky cherries, dried roses, crushed black stone and a complementary hint of charred wood can all be discerned. It’s silky and pliant in feel, with sweet red berries contrasted by zesty acids and minerals. While this may not be a Rampante for long-term cellaring, it still possesses a balanced display of fine tannins that frame the expression well. There’s so much pleasure to be found here today and over the next five to eight years.
92 Robert Parker
Andrea Franchetti's 2017 Contrada R (from the Contrada Rampante) is the most volcanic and mineral-driven of these single-vineyard expressions. You taste the dusty volcanic soil as if you were holding it in your hands. Delicate berry and blueberry aromas fill in the rear. The wine shows some dryness with powdery tannins and a mid-weight but very compact mouthfeel. Of these wines, I would drink this bottle soonest. Production is 2,700 bottles small. <br/>
92 Wine Spectator
Enticing aromas and flavors of crushed mulberry, star anise, fig cake and graphite are set in this compact, medium-bodied red, firmed by gutsy tannins. Fresh and focused, with a lingering finish of herb and mineral notes. Best from 2021 through 2027. Tasted twice, with consistent notes. 227 cases made, 120 cases imported. — AN
Hersteller
Tenuta di Trinoro & Passopisciaro
Dort, wo die Toskana auf Umbrien und Lazio trifft, im entlegensten Winkel der Region, findet sich die Tenuta di Trinoro. Andrea Franchetti gründete dieses Weingut auf dem jungfräulichen Boden von Sarteano im Jahr 1992. Noch heute gilt er als einer der extremsten Weinproduzenten Italiens, der beständig die traditionellen französischen Weinbaumodelle vorantreibt. So setzte er auf einer Höhe von 500 bis 700 Metern in extremer Pflanzdichte Bordeaux-Sorten, deren Lese er so weit wie möglich hinauszögert, bisweilen bis in den November. Anschließend vinifiziert er jede noch so kleine Parzelle gesondert, um die Entwicklung jeder einzelnen genau überwachen zu können, wobei er für seine Cuvée Tenuta di Trinoro nur die besten Trauben auswählt. Das Terroir ist zweifelsohne außergewöhnlich, angesichts nicht nur der Opulenz, sondern auch der Originalität der Weine. Zudem verstärken die geringen Erträge die strukturierten schwarzen Frucht- und die Wildkräuteressenzen. So sehr wir auch Franchettis Tenuta di Trinoro – auf Basis von Cabernet Franc mit geringen Anteilen Cabernet Sauvignon und Petit Verdot – bewundern, so ist doch auch festzuhalten, dass sein Zweitwein, Le Cupole, ein Preis-Leistungs-Verhältnis bietet, das fast zu gut ist, um wahr zu sein