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Porto Vintage 2011 75cl

DOC | Porto | Douro | Portugal
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
98 Robert Parker
The 2011 Taylor’s Vintage 2011 has a multifaceted, Pandora’s Box of a nose that is mercurial in the glass: cassis at first before blackberry and raspberry politely ask it to move aside, followed by wilted rose petals and Dorset plum. Returning after one 45 minutes that nose has shut up shop. The palate is sweet and sensual on the entry, plush and opulent, with copious black cherries, boysenberry and cassis fruit, curiously more reminiscent of Fonseca! It just glides across the palate with a mouth-coating, glycerine-tinged finish that has a wonderful lightness of touch, demonstrating how Vintage Port is so much more accessible in its youth nowadays. But don’t let that fool you into dismissing the seriousness or magnitude of this outstanding Taylor’s. Tasted May 2013.
97 Wine Spectator
Powerful, featuring concentrated dark plum and spicy cherry flavors that are finely balanced, showing notes of raspberry preserves. The mocha and wild herb accents are interwoven and supported by powerful tannins. The finish offers intense grip and violet hints. Best from 2020 through 2045. –KM
Hersteller
Taylor's
Das Geburtshaus des Portweins, Taylor’s, stellt seit Urzeiten den ultimativen Port her. Dieser exemplarische Erzeugerbetrieb, der Portweine trockenerer Stilistik macht, wurde vor über drei Jahrhunderten im Jahr 1692 gegründet, womit er einer der ältesten in der Appellation Douro ist. Unerreicht ist sein Porto Vintage, ein strukturiertes Meisterwerk mit gleichermaßen Tiefe wie Klasse und von einer Makellosigkeit, die ihresgleichen sucht. Mit dem sagenhaften 1992er-Jahrgang schob sich das berühmte Portweinhaus sogar noch ein weiteres Stück vor seine Wettbewerber, als es die maximal möglichen 100 Punkte von Wine-Advocate-Verfasser Robert Parker erhielt. Er beschrieb ihn als “fraglos den großartigsten jungen Portwein, den ich je gekostet habe. Er steht für die Essenz dessen, was ein Jahrgangs-Portwein erreichen kann … wenn Château Latour einen Spätlese-Cabernet-Sauvignon machen würde, würde der wahrscheinlich ganz ähnlich duften.”