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Champagne Brut Cuvée Argonne 2004 75cl

AOC Grand Cru | Vallée de la Marne | Champagne | Frankreich
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2004 2008
Rezensionen & Bewertungen
96 Von Robert Parker
94 Von Wine Spectator
Straw yellow towards golden in color, the sumptuous 2004 Aÿ Grand Cru Argonne Brut from 70-year-old Pinot Noir vines offers a very clear and discreet, yet complex and "Burgundian" bouquet with elegant flavors of white and yellow fleshed fruits, citrus aromas (the whole range from oranges and mandarins to lemons), gooseberries, mushrooms, juniper and fresh oak. Fermented and raised on the full lees for one year in Argonne oak barrels (30% of which were new), this is a full-bodied, rich and filigree-structured, very elegant, precisely defined and finesse-full Aÿ Champagne. It has remarkable freshness and mineral stringency. Less rich and round than the Fût de Chêne, the tightly woven, yet bright and lifted Argonne is more built on mineral purity, finesse and elegance. The finish is firm but amazing, and indicates a great ageing potential. All in all, this is a fascinating, age-worthy new luxury cuvée. Total production is 8,000 bottles. Based in Ay, Henri Giraud produces luxury Champagnes of unique quality and style. The 2004 Argonne Brut is a fascinating Pinot Noir fermented and aged in noble 228-liter barrels of Argonne oak; whereas the famous Fût de Chêne MV07 contains 30% Chardonnay, which seems to add generous fruit and freshness. Both wines are widely rich in flavors and body, but at the same time they are pure, precise and highly elegant—revealing a gorgeous vinous quality. Both are great, unfortunately highly expensive, Champagnes; although, I prefer the mineral purity of the 2004 Argonne to the exuberant richness and sumptuous fruit of the (2007) Fût de Chêne.
Hersteller
Henri Giraud
Auch wenn Henri Giraud einen geringeren Bekanntheitsgrad im Kreise der berühmten Champagnerhäuser wie etwa Nachbar Bollinger besitzt, so ist er doch einer der interessantesten Erzeuger unserer Tage. Das eher kleine Anwesen, gegründet 1626, zählt zu den ältesten familienbetriebenen Champagnerhäusern. So führt Claude Giraud den Betrieb in der mittlerweile zwölften Generation und hält das Erbe der Familie aufrecht. Das Weingut umfasst 35 verschiedene Grundstücke, die meisten mit Anpflanzungen von Pinot Noir, gefolgt von Chardonnay, man kauft aber auch geringe Mengen Reben anderer Erzeuger ein. Henri Giraud führt, was einzigartig ist, die erste Gärung seiner Weine in Eichenfässern durch, vor Ablauf einer vollständigen malolaktischen Gärung. Diese beiden Verfahren ergeben unglaublich reichhaltige und dichte Weine, die an ganz bestimmte Champagnerstile, wie den von Krug, erinnern. Der Esprit de Giraud ist ein großer und beeindruckender jahrgangsloser Wein, der sowohl in weißer wie in Rosé-Form Maßstäbe setzt. Das Sortiment umfasst auch einen Blanc de Blancs sowie mit Hommage à François Hémart einen großzügigeren, volleren Wein. Das Spitzenprodukt ist der luxuriöse Jahrgangschampagner Fûts de Chêne, der vor der Flaschenabfüllung im Eichenfass vinifiziert und ausgebaut wird.