17 Rene Gabriel
Arrivage (17/20): Offenes, leicht pflanzliches Bouquet; trotz einer klar akzentuierten Süsse trägt das Nasenbild eine unlogische Sauvignon-Aromatik im Stil eines Loire-Süssweines, die Botrytis ist nur sehr spärlich vorhanden. Im Gaumen sehr elegant, mollige Konturen; durch die enorme Fettpräsentation wirkt die Süsse im Moment etwas plump und wird mit einer leicht scharf wirkenden Säure polarisierend balanciert, im Extrakt zeigen sich eher kalte, mineralisch kalkige Spuren, gegen den Schluss wird der Wein ölig und durch den Überhang an Süsse fast etwas marmeladig. Wird noch relativ viel Zeit brauchen und hat dabei bessere Entwicklungschancen als andere Vorgänger aus kleinen Yquem-Jahren (z.B. 1985 und 1987). 98: Helle Farbe. Intensives Botrytis-Bouquet mit hellen gelben Früchten; Karambole, dahinter Melasse. Im Gaumen mittelgewichtig, aber mit gut stützender Säure. Trinkt sich jung schon recht gut. trinken ( - 2030)
17 Rene Gabriel
Arrivage (17/20): Offenes, leicht pflanzliches Bouquet; trotz einer klar akzentuierten Süsse trägt das Nasenbild eine unlogische Sauvignon-Aromatik im Stil eines Loire-Süssweines, die Botrytis ist nur sehr spärlich vorhanden. Im Gaumen sehr elegant, mollige Konturen; durch die enorme Fettpräsentation wirkt die Süsse im Moment etwas plump und wird mit einer leicht scharf wirkenden Säure polarisierend balanciert, im Extrakt zeigen sich eher kalte, mineralisch kalkige Spuren, gegen den Schluss wird der Wein ölig und durch den Überhang an Süsse fast etwas marmeladig. Wird noch relativ viel Zeit brauchen und hat dabei bessere Entwicklungschancen als andere Vorgänger aus kleinen Yquem-Jahren (z.B. 1985 und 1987). 98: Helle Farbe. Intensives Botrytis-Bouquet mit hellen gelben Früchten; Karambole, dahinter Melasse. Im Gaumen mittelgewichtig, aber mit gut stützender Säure. Trinkt sich jung schon recht gut. trinken ( - 2030)
89 Robert Parker
Served from an ex-chateau bottle. The 1991 Chateau d’Yquem was actually not affected by the frosts like everywhere else in Bordeaux, damaging 30% of the vines, predicating a two-track ripening cycle. This was not too much of a problem to overcome since bunches are picked one by one. Picking commenced on September 19, with half the crop being picked over five days between October 21 and 25 after a spell of intermittent showers. It has a lighter color than the 1995. The nose displays moderate intensity with light waxy scents that would benefit from more vigor. The palate is well-balanced but there is a distinct sense of the wine being a little one-dimensional and it is missing some tension, especially toward the finish. Although this is a commendable Sauternes, there is a bitterness and a slight rawness that cannot be ignored. Still, it deserves a light applause considering the growing season. Drink now-2020. Tasted March 2014.
89 Robert Parker
Served from an ex-chateau bottle. The 1991 Chateau d’Yquem was actually not affected by the frosts like everywhere else in Bordeaux, damaging 30% of the vines, predicating a two-track ripening cycle. This was not too much of a problem to overcome since bunches are picked one by one. Picking commenced on September 19, with half the crop being picked over five days between October 21 and 25 after a spell of intermittent showers. It has a lighter color than the 1995. The nose displays moderate intensity with light waxy scents that would benefit from more vigor. The palate is well-balanced but there is a distinct sense of the wine being a little one-dimensional and it is missing some tension, especially toward the finish. Although this is a commendable Sauternes, there is a bitterness and a slight rawness that cannot be ignored. Still, it deserves a light applause considering the growing season. Drink now-2020. Tasted March 2014.
88 Wine Spectator
Lacks a bit of elegance for Yquem. Light gold in color, with honey, marmalade, dried apricot and vanilla aromas and flavors. Full-bodied, rather fat really, with an oily texture. Medium-sweet, with a burnt almond and molasses finish. A bit rustic. This might improve with age, but why wait? Drink now. ?JS
88 Wine Spectator
Lacks a bit of elegance for Yquem. Light gold in color, with honey, marmalade, dried apricot and vanilla aromas and flavors. Full-bodied, rather fat really, with an oily texture. Medium-sweet, with a burnt almond and molasses finish. A bit rustic. This might improve with age, but why wait? Drink now. ?JS