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Cos d'Estournel Blanc 2019 75cl

AOC | Bordeaux Blanc | Bordeaux | Frankreich
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
98 James Suckling
Sliced-apple and lime with some aniseed and licorice. Iodine, too. Full-bodied with linear acidity and a fine tannin structure that goes on for minutes. 65% sauvignon blanc and 35% semillon. This is fantastic and so delicious now, but can age for a very long time. Drink or hold.
93 Wine Spectator
Showcases both plump and racy aspects, with verbena and tarragon notes infusing a core of white peach, star fruit and jicama. The long finish has nice clarity. Sauvignon Blanc and Sémillon. Drink now through 2026. —J.M
93 Wine Spectator
Showcases both plump and racy aspects, with verbena and tarragon notes infusing a core of white peach, star fruit and jicama. The long finish has nice clarity. Sauvignon Blanc and Sémillon. Drink now through 2026. —J.M
92 Robert Parker
From holdings in the north of the Médoc and incorporating an increasing percentage of Sémillon, the 2019 Cos d'Estournel Blanc offers up aromas of pear, confit citrus, lemon grass and pastry cream, followed by a full-bodied, ample and fleshy palate that's rich and enveloping, with lively acids and a long, saline finish. This is a fine effort that could embarrass plenty of Pessac-Léognan whites.
92 Robert Parker
From holdings in the north of the Médoc and incorporating an increasing percentage of Sémillon, the 2019 Cos d'Estournel Blanc offers up aromas of pear, confit citrus, lemon grass and pastry cream, followed by a full-bodied, ample and fleshy palate that's rich and enveloping, with lively acids and a long, saline finish. This is a fine effort that could embarrass plenty of Pessac-Léognan whites.
Hersteller
Château Cos d'Estournel
Das Château Cos d'Estournel produziert einige der sagenhaftesten Weine im Médoc und ist zweifellos das beste Weingut in Saint-Estèphe. Die allumfassenden 91 Hektar Weinbergfläche drapieren sich um das majestätische, fast orientalisch anmutende Gebäude auf dem Hügel von Cos. Der Gründer Louis Gaspard d’Estournel wurde im 19. Jahrhundert auch der “Maharadscha von Saint-Estèphe” genannt, aufgrund seiner Siegeszüge in fernen Ländern, wodurch seine Weine bis nach Indien gelangten. So ließ er diese exotischen Pagoden als Manifestation seines großen Erfolgs erbauen. Heute gehört der Besitz dem französischen Multimillionär Michel Reybier, der die Gründungswerte von Qualität und Vorzüglichkeit weiterträgt und seit dem Jahr 2000 die Qualität nochmals steigern konnte. Die beachtlichen Investitionen Reybiers in modernste Technologien haben dieses Weingut auf ein neues Level gehoben. Die führenden Vinifikationstechniken behinhalten Mostkonzentration, malolaktische Gärung im Fass und neue Eiche beim Ausbau. Der Cos d’Estournel ist ein langlebiger, robuster, aber harmonischer Wein, dessen Intensität und Komplexität nach zehn Jahren zu voller Entfaltung kommen. Der Zweitwein hieß früher Marbuzet, was aber auch ein Cru Bourgeois bezeichnet, und wird heute als Les Pagodes de Cos verkauft.