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Cos d'Estournel Blanc 2010 75cl

AOC | Bordeaux Blanc | Bordeaux | Frankreich
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
19 Rene Gabriel
94 James Suckling
Wonderful nose with red peach, strawberries and honeysuckle. Wonderful texture on the palate with a soft and perfectly dosed acidity. This white is long and structured with loads of bright white fruit and delicate minerals in the finish. Drink from 2016.
90 Robert Parker
Approximately 7,000 bottles are made of this blend of 70% Sauvignon Blanc and 30% Semillon. Lemon/lime/grapefruit dominate the aromatics. Medium-bodied with wet gravel-like scents this is a nicely textured wine with 5-7 years of aging potential.
90 Wine Spectator
Features a whiff of matchstick before giving way to tangy citrus rind, pink grapefruit and salted butter notes. The long finish stays taut, with a pleasantly bitter almond and quinine profile. Offers an intriguing range of flavors and should settle in with some cellaring. Drink now through 2016. –JM
90 Robert Parker
Approximately 7,000 bottles are made of this blend of 70% Sauvignon Blanc and 30% Semillon. Lemon/lime/grapefruit dominate the aromatics. Medium-bodied with wet gravel-like scents this is a nicely textured wine with 5-7 years of aging potential.
90 Wine Spectator
Features a whiff of matchstick before giving way to tangy citrus rind, pink grapefruit and salted butter notes. The long finish stays taut, with a pleasantly bitter almond and quinine profile. Offers an intriguing range of flavors and should settle in with some cellaring. Drink now through 2016. –JM
Hersteller
Château Cos d'Estournel
Das Château Cos d'Estournel produziert einige der sagenhaftesten Weine im Médoc und ist zweifellos das beste Weingut in Saint-Estèphe. Die allumfassenden 91 Hektar Weinbergfläche drapieren sich um das majestätische, fast orientalisch anmutende Gebäude auf dem Hügel von Cos. Der Gründer Louis Gaspard d’Estournel wurde im 19. Jahrhundert auch der “Maharadscha von Saint-Estèphe” genannt, aufgrund seiner Siegeszüge in fernen Ländern, wodurch seine Weine bis nach Indien gelangten. So ließ er diese exotischen Pagoden als Manifestation seines großen Erfolgs erbauen. Heute gehört der Besitz dem französischen Multimillionär Michel Reybier, der die Gründungswerte von Qualität und Vorzüglichkeit weiterträgt und seit dem Jahr 2000 die Qualität nochmals steigern konnte. Die beachtlichen Investitionen Reybiers in modernste Technologien haben dieses Weingut auf ein neues Level gehoben. Die führenden Vinifikationstechniken behinhalten Mostkonzentration, malolaktische Gärung im Fass und neue Eiche beim Ausbau. Der Cos d’Estournel ist ein langlebiger, robuster, aber harmonischer Wein, dessen Intensität und Komplexität nach zehn Jahren zu voller Entfaltung kommen. Der Zweitwein hieß früher Marbuzet, was aber auch ein Cru Bourgeois bezeichnet, und wird heute als Les Pagodes de Cos verkauft.