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Quinault l'Enclos 2001 75cl

Grand Cru Classé | St. Emilion | Bordeaux | Frankreich
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
92 Robert Parker
This blend of 80% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, and 10% Cabernet Franc owes much of its extraordinary quality to the impeccable perfectionist efforts of Quinault?s owners, Dr. Alain Raynaud and his wife, Francoise. The 37-acre vineyard, situated within the Libourne city limits, includes some of the appellation?s oldest vines. This wine enjoys all of the state of the art, cutting edge winemaking techniques (i.e., cold fermentation, malolactic in barrel, aging on its lees, and no fining or filtration). Yields are kept to a modest 40 hectoliters per hectare. The 2001 is a worthy rival to the 2000. Deep purple to the rim, this vibrant red boasts a gorgeous bouquet of striking minerality intermixed with raspberries, blackberries, and hints of blueberries, espresso roast, and oak. Medium-bodied, elegant, and pure, with an intense mid-palate as well as a long finish, it needs 2-3 years of cellaring, and should drink well for 12-15 years.
17 Rene Gabriel
03: Sehr tiefes, dichtes Rubin-Granat. Konzentriertes, rauchiges Bouquet, dahinter gekochte Brombeeren; kompakt. Saftiger Gaumen mit viel Schmelz und samtigen, gut eingebundenen Tanninen, wieder eine herrliche, weiche Brombeerennote, seidig, süss und zart, sehr viel Eleganz und eine wirksam eingesetzte Konzentration aufweisend. 17/20 2005 – 2014
88 Wine Spectator
A wine that will give early drinking pleasure. Aromas of plums, toasted oak and tobacco follow through to a medium-bodied palate, with fresh acidity and a medium tannic finish. Not quite as good quality as from barrel, but I like it. Best after 2005. 4,830 cases made. ?JS
Hersteller
Château Quinault
Château Quinault l’Eclos im Zentrum von Libourne an der Grenze zu Pomerol ist eins der größten Saint-Émilion-Weingüter. Die Rebstöcke, die sich auf 19 Hektar verteilen, sind im Schnitt rund 60 bis 70 Jahre alt und bestehen zu 80% aus Merlot und zu jeweils 10% aus Cabernet Franc und Cabernet Sauvignon. Bekannt als Erzeuger der supercuvées oder vins de garage von Bordeaux, ist das Anwesen seit 2008 im Besitz von Bernard Arnault von LVMH, dem auch Cheval Blanc gehört. Heute wird es von Pierre Lurton und dessen Team von Cheval-Blanc bewirtschaftet. Die Weine präsentieren sich reif, frisch und wohlgerundet und zählen zu den besten Weinen der Appellation, die jung getrunken werden können.