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Vigna d'Alceo 2008 75cl

IGT | Toskana | Italien
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
96 Robert Parker
The 2008 d’Alceo is a huge, inward, brooding wine. Plums, black cherries, camphor, incense and smoke emerge over time, but only with great reluctance. The 2008 is going to require considerable patience, but it is shaping up to be an absolute jewel. The d’Alceo is a wine of notable depth and purity, but it is very closed down at the moment. Dark red fruit, flowers, mint, spices, tar, cassis, graphite and camphor linger on the huge, structured finish. This is a towering effort from the Di Napoli family. Anticipated maturity: 2018-2033. Rampolla is one of the most fascinating wineries in Tuscany, and Italy, for that matter. The relentless pursuit of excellence is evident in these spectacular wines. The 2008s capture Rampolla in a transitional phase that marks the move to cement and amphora, which was completed by 2009. As for the wines, they are spectacular. In 2010, Rampolla introduced a new wine, a 100% Sangiovese fermented and aged in amphora, with no additional SO2, that I was not able to taste for this article. Simply put, these are reference point wines from Luca and Maurizia Di Napoli.
92 Wine Spectator
Very pure, sporting cherry, currant and blueberry fruit, showing a tinge of vanilla from the new oak. This is tightly wound and fresh, athletic even, with a long, linear finish. This should reward keeping for a few years. Cabernet Sauvignon and Petit Verdot. Best from 2015 through 2027. 100 cases imported. –BS
Hersteller
Castello dei Rampolla
Das Castello dei Rampolla nimmt einen Spitzenrang unter den führenden toskanischen Weingütern ein. Es verzeichnet seit über fünfzig Jahren ein kontinuierliches Wachstum nicht zuletzt deshalb, weil es bei der Produktion seiner zwei hochbegehrten Weine den Rhythmus seiner natülichen Umwelt wahrt. Es ist ideal gelegen im Herzen der Region Chianti, im Conca d’Oro, dem “Goldenen Becken”, von Panzano, in dem auch die berühmten Weingüter Fontodi und La Massa ihren Sitz haben. Obwohl das Anwesen seit 1739 im Besitz der Familie di Napoli ist, pflanzte diese erst in den späten 1960er-Jahren Weinberge an dieser Stelle. Nachdem Alceo di Napoli das Gut übernommen hatte, debütierte er 1980 mit seinem ersten im Bordeaux-Stil kreierten Cabernet Sauvignon unter dem Namen Sanmarco. In den 1990er-Jahren führten seine Kinder Luca und Maurizia biodynamische Bewirtschaftungsmethoden ein. Heute produziert dieses jahrhundertealte Gut von Kritikern wie Kennern weltweit hochgeschätzte Weine, darunter einige der großartigsten Toskaner im Markt.