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Barolo Ravera 2015 75cl

DOCG | Barolo | Piemonte | Italia
CHF 162.15

Altre annate

2015 2018
Punteggi dei critici
96 Robert Parker
Starting off a bit shy and closed at first, the 2015 Barolo Ravera showed noticeably better in the sample that had been opened a few hours prior to my arrival at the winery for my annual visit. This makes perfect sense as Vietti’s wines are intentionally slow at first but are built to endure the long haul. From the Novello township, this vineyard site is recognized for it power, structure and the uniquely broad approach it shows to the palate. There is a larger span of black fruit at its core. The positioning of the Ravera cru means it is open to the elements and the cold air from the Alps, and the wines result in freshness and mineral character as well. Luca Currado describes a salty, anchovy-like aroma that does indeed appear. Otherwise, this wine shows tightly polished and glossy tannins.
95 Vinous
The 2015 Barolo Ravera is once again the head of the class at Vietti. Bright, sculpted and wonderfully nuanced, the Ravera is very pretty. Floral aromatics and the pointed, brilliant fruit that is such a Ravera signature are very much in evidence. Hints of blood orange, mint, crushed rocks and flowers add shades of complexity as the 2015 gradually opens up in the glass. This is one of the finer wines of the year. Don't miss it!
Produttore
Vietti
Le origini della famiglia Vietti risalgono al XIX secolo e solo nel primo Novecento il nome Vietti è stato associato al vino. I primi vini Vietti si devono al fondatore, Mario Vietti, che trasformò completamente l'azienda agricola di famiglia in un'attività viticola e di produzione di vino. Nel caratteristico borgo medievale di Castiglione Falletto, la tenuta si trova al centro della rinomata regione vinicola delle Langhe, in Piemonte. Con anni di impegno, la cantina di famiglia è diventata uno dei principali produttori piemontesi. Sotto la guida del marito di Luciana Vietti, Alfredo Currado, a metà del '900 la tenuta fu tra le prime a esportare negli Stati Uniti, a vinificare uve da singoli vigneti come Brunate, Rocche e Villero e a reinventare il vitigno autoctono dimenticato da tempo, l'Arneis. Oggi l'Arneis è la varietà a bacca bianca più famosa della regione di Roero. Luca, il figlio di Alfredo e Luciana, entrò a far parte del team della cantina nel 1990, concentrandosi su tecniche di vinificazione innovative e sulla coltivazione rigorosa e biologica della vigna. Con la quarta generazione, la cantina Vietti continua a stupire gli appassionati di vino e i critici con i suoi vini prodotti artigianalmente.