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Poggio ai Ginepri 2014 75cl

DOC | Bolgheri | Toscana | Italia
Esaurito
Punteggi dei critici
89 Wine Spectator
Black currant, cherry, licorice and sweet herb aromas and flavors highlight this juicy, balanced red. Firm and long, with a lingering fruity aftertaste. Drink now through 2020. 10,000 cases made.
88 Robert Parker
The 2014 Bolgheri Rosso Poggio ai Ginepri opens to a streamlined approach that is due in part to the subtle nature of this cool vintage and in part to the easy winemaking style. This Bolgheri Rosso is made up of 40% Cabernet Sauvignon, 30% Syrah, 20% Merlot and 10% Petit Verdot, and was aged in oak for eight months. It offers immediate appeal and a less formal drinking style that makes it an ideal companion for grilled meat or sausage. The bouquet is redolent of dark fruit and red cherry, and there is a pretty point of refreshing acidity on the close.<br/><br/>There have been some big changes at Tenuta Argentiera this year. The estate changed ownership with the previous shareholders passing a majority stake over to Stanislaus Turnauer, an Austrian entrepreneur who heads Constantia Industries that makes innovating building materials. The Fratini brothers (the previous owner) have maintained ownership of the villa and Federico Zileri stays on as general manager. Tenuta Argentiera is one of Italy's most beautiful properties with 500 hectares of land that edge right up to the Tuscan seacoast lined with centuries-old olive groves and cypress trees. The property has 75 hectares of vines that are now entering their prime production years. According to Italian press, vineyard land in the Bolgheri DOC appellation sells from 350,000 to 500,000 Euros per hectare.
Produttore
Tenuta Argentiera
Dalla pianura alle colline toscane, la Tenuta Argentiera si estende attraverso la costa dell'Alta Maremma, a circa 100 chilometri a sud-ovest dell'amata città di Firenze. Fondata nel 1999 attraverso una partnership con il proprietario della tenuta vicina, Antinori, ora gli unici proprietari sono i fratelli Fratini, Corrado e Marcello. 75 dei 500 ettari della tenuta sono piantati con le tipiche varietà bordolesi - Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot e Syrah. A cavallo tra le denominazioni Bolgheri DOC e Toscana IGT, la prima annata della tenuta è stata commercializzata nel 2003. Oggi i vini continuano a rispecchiare in modo caratteristico il terroir speciale della Maremma. Fiore all'occhiello della denominazione Bolgheri Superiore DOC, l'Argentiera è un ricco assemblaggio in rosso fatto con le uve più curate della proprietà, con una forte base di Cabernet Sauvignon che rende il vino maturo e setoso. Si producono anche altri due Bolgheri DOC, Villa Donoratico e Poggio ai Ginepri, e uno splendido Merlot in purezza, Bartholomäus.