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Poggio ai Ginepri 2011 75cl

DOC | Bolgheri | Toscana | Italia
Esaurito
Punteggi dei critici
88 Robert Parker
The 2011 Bolgheri Rosso Poggio ai Ginepri starts slow but fills out evenly with dark fruit and leather after a few moments in the glass. In comparison, the mouthfeel takes no time to make an impact. It lays out waves of jammy fruit and blackberry in thick layers. The blend is Cabernet Sauvignon (40%), Syrah, Merlot and Petit Verdot. Anticipated maturity: 2014-2019. Tenuta Argentiera is a fascinating property that is only at the beginning of what I hope will be a long and successful road ahead. Founded in 1999 in partnership with Piero Antinori, the 72 hectares of vines are just entering their prime production years. As a result, the property has started to release some ambitious new mono-varietal wines. A pure expression of Merlot, the first vintage of Giorgio Bartholomaus was released in 2009 in honor of proprietor Corrado Fratini’s grandchild. A second wine, the 100% 2010 Cabernet Sauvignon Opheliah Maria (dedicated to Corrado’s latest grandchild) will see its debut later in the year.
Produttore
Tenuta Argentiera
Dalla pianura alle colline toscane, la Tenuta Argentiera si estende attraverso la costa dell'Alta Maremma, a circa 100 chilometri a sud-ovest dell'amata città di Firenze. Fondata nel 1999 attraverso una partnership con il proprietario della tenuta vicina, Antinori, ora gli unici proprietari sono i fratelli Fratini, Corrado e Marcello. 75 dei 500 ettari della tenuta sono piantati con le tipiche varietà bordolesi - Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot e Syrah. A cavallo tra le denominazioni Bolgheri DOC e Toscana IGT, la prima annata della tenuta è stata commercializzata nel 2003. Oggi i vini continuano a rispecchiare in modo caratteristico il terroir speciale della Maremma. Fiore all'occhiello della denominazione Bolgheri Superiore DOC, l'Argentiera è un ricco assemblaggio in rosso fatto con le uve più curate della proprietà, con una forte base di Cabernet Sauvignon che rende il vino maturo e setoso. Si producono anche altri due Bolgheri DOC, Villa Donoratico e Poggio ai Ginepri, e uno splendido Merlot in purezza, Bartholomäus.