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Paleo Rosso 2012 75cl

IGT | Bolgheri | Toscana | Italia
Esaurito
Punteggi dei critici
94 Robert Parker
The 2012 Paleo (Cabernet Franc) is a spicy and enticing wine with loads of intensity and inner harmony. The great thing about this wine is that beyond the power and brawn; the wine shows a much higher level of elegance and sophistication than you may expect. This is the Le Macchiole magical touch. Pretty floral tones are woven within a dark fabric of ripe fruit, grilled herb and exotic spice. The wine is absolutely seamless and smooth. <br/>
94 Vinous
Le Macchiole's 2012 Paleo Rosso (Cabernet Franc) is rich, ample and dense, with lovely immediacy and plenty of up-front richness. Suave, silky and generous, the 2012 is going to need a few years to develop the full breadth of its aromatics - one of the signatures of Paleo - but it is promising and quite delicious, even at this early stage. The radiant, deeply expressive finish is super-appealing. Over the last few years, the Paleo Rosso has improved dramatically. While Scrio and Messorio are smaller production wines and more expensive, in many ways the Paleo Rosso is making a serious move to establish itself as Le Macchiole's flagship.
93 Wine Spectator
lack currant, cherry, cedar, herbs, coffee and spice flavors are the hallmarks of this fragrant, juicy red. Tightens up on the finish, yet remains balanced and long, with fruit and herbal elements echoing on the mouthwatering finish. Cabernet Franc. Best from 2017 through 2025. 250 cases imported.
Produttore
Le Macchiole
Nei primi anni '80 Le Macchiole, insieme ad altri produttori di vino, ha stabilito la nuova frontiera dei vini italiani di alta qualità. Prima della sua scomparsa, Eugenio Campolmi ha iniziato con sua moglie, Cinzia Merli, questo progetto rivoluzionario, trasformando la loro passione per il vino in un cammino di vita. Insieme hanno trasformato la tenuta di 18 ettari in una delle principali cantine Super Tuscan di Bolgheri, che si classifica a fianco dei vicini Ornellaia e Sassicaia. Supportati dall'ottimo lavoro dell'enologo Luca D'Attoma, i vini sono diventati le creazioni più emozionanti di Toscana. Il rosso della tenuta, il Macchiole, è la produzione maggiore, seguita da tre eccezionali rossi monovarietali: Paléo Rosso, Messorio e Scrio. Paléo Rosso è un Cabernet Franc strutturato, il ricco Messorio è un Merlot in purezza e Scrio è un affascinante Syrah. Ancora oggi Cinzia Merli gestisce la cantina e, con grande entusiasmo, continua a mantenere vivo lo spirito innovativo di Eugenio.